Objavljeno 10. studenoga 2021.Cijepljeno 70% odrasle populacije

Europska komisija danas je odobrila ugovor s osmim farmaceutskim poduzećem radi kupnje njegova potencijalnog cjepiva protiv bolesti COVID-19. Ugovorom s poduzećem Valneva svim se državama članicama EU-a omogućuje da u 2022. otkupe gotovo 27 milijuna doza cjepiva. Prema ugovoru cjepivo se može prilagoditi novim varijantama sojeva, a države članice mogu 2023. naručiti i do 33 milijuna dodatnih doza cjepiva.

Ugovorom s poduzećem Valneva dopunjuje se već osigurani opsežan portfelj cjepiva koja će se proizvoditi u Europi, uključujući već potpisane ugovore s poduzećima AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVBioNtech-Pfizer, CureVacModerna, i Novavax. Tim raznolikim portfeljem cjepiva osigurat će se da Europa bude dobro pripremljena za cijepljenje nakon što se cjepiva pokažu sigurnima i učinkovitima. Države članice mogu odlučiti donirati to cjepivo zemljama s nižim ili srednjim dohotkom ili ga preusmjeriti u druge europske zemlje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Ugovorom se omogućuje prilagodba cjepiva novim varijantama. Naš široki portfelj cjepiva pomoći će nam u borbi protiv bolesti COVID-19 i njezinih varijanti u Europi i izvan nje. Pandemija još nije svladana. Svatko tko može neka se cijepi.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Naša strategija EU-a za cjepiva i dalje ostvaruje rezultate u vrijeme kada broj zaraženih koronavirusom nažalost ponovno raste u cijelom EU-u. Nakon što ga Europska agencija za lijekove proglasi sigurnim i učinkovitim, cjepivo poduzeća Valneva bit će još jedna opcija u našem opsežnog portfelju cjepiva. Države članice i dalje imaju našu podršku u provedbi cijepljenja, uz uvijek istu poruku: vjerujte znanosti i cijepite se, cijepite se, cijepite se!

Valneva je europsko biotehnološko poduzeće koje razvija cjepivo s inaktiviranim virusom koje se dobiva kemijskom inaktivacijom živog virusa. Riječ je o tradicionalnoj tehnologiji izrade cjepiva, koja se upotrebljava već 60 – 70 godina, temelji se na primjeni ustaljenih metoda i vrlo je sigurna. Ona se primjenjuje u izradi većine cjepiva protiv gripe i mnogih cjepiva za djecu. To je trenutačno jedino cjepivo s inaktiviranim virusom protiv bolesti COVID-19 koje je u fazi kliničkih ispitivanja u Europi.

Komisija je, uz potporu država članica EU-a, to cjepivo odlučila poduprijeti na temelju kvalitetne znanstvene procjene, primijenjene tehnologije, iskustva tog poduzeća u razvoju cjepiva i njegova proizvodnog kapaciteta koji omogućuje opskrbu svih država članica EU-a. Komisija odobrila ugovor s poduzećem Valneva (europa.eu).

Print Friendly, PDF & Email