Objavljeno 3. rujna 2021.COVID cjepivo

EU i AstraZeneca danas su postigli dogovor kojim će se osigurati isporuka preostalih doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 državama članicama u skladu s prethodnim sporazumom o kupnji koji je 27. kolovoza 2020. sklopljen s poduzećem AstraZeneca. Sporazumom će se također okončati spor koji je u tijeku pred Sudom u Bruxellesu.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Današnjim sporazumom o nagodbi jamči se da će AstraZeneca EU-u isporučiti preostalih 200 milijuna doza cjepiva protiv bolesti COVID-19. Iako smo ovaj tjedan dosegnuli važnu prekretnicu od 70 % cijepljenosti odraslog stanovništva EU-a, među našim državama članicama postoje znatne razlike u stopama cijepljenja i trajna dostupnost cjepiva, uključujući cjepivo AstraZeneca, i dalje je ključna. Kao najjači pobornik globalne suradnje u području cjepiva i solidarnosti nastavit ćemo pomagati ostatku svijeta. Cilj nam je do kraja ove godine podijeliti najmanje 200 milijuna doza cjepiva putem instrumenta COVAX zemljama s niskim i srednjim dohotkom. Solidarnost u pogledu cjepiva jest i ostaje naš zaštitni znak.

Tim je sporazumom predviđena obveza društva AstraZeneca da će do kraja tromjesečja 2021. isporučiti, uz 100 milijuna doza isporučenih do kraja drugog tromjesečja, dodatnih 135 milijuna doza (60 milijuna doza do kraja trećeg i 75 milijuna doza do kraja četvrtog tromjesečja), a preostale doze (65 milijuna) do kraja ožujka 2022., čime će ukupan broj isporučenih doza iznositi 300 milijuna doza kako je dogovoreno sporazumom. Države članice primat će redovite isporuke, a u slučaju odgode u dostavi doza primjenjivat će se korekcije cijene. Za više pojedinosti pročitajte priopćenje za medije te pitanja i odgovore.

Print Friendly, PDF & Email