Objavljeno 27. svibnja 2021.

Izvršni odbor danas je odobrio kalendar plenarnih sastanaka i europskih panela građana s raznim događanjima, od kojih prva započinju sljedeći mjesec.

Konstituirajuća plenarna skupština Konferencije održat će se 19. lipnja 2021. u Strasbourgu. Članovi će imati mogućnost sudjelovati na daljinu ili fizički, uz puno poštovanje epidemioloških mjera. Na skupštini će se održati i prezentacije o europskim panelima građana i o višejezičnoj digitalnoj platformi.

Prije toga, 17. lipnja 2021., u Lisabonu u Portugalu održat će se događanje za europske građane, također u okviru Konferencije, koje će se moći uživo pratiti na internetu. Na njemu će sudjelovati 27 predstavnika iz nacionalnih panela građana ili nacionalnih događanja u okviru Konferencije (jedan po državi članici), predsjednica Europskog foruma mladih te građani koji su već odabrani u panele građana na europskoj razini. I ovo će se događanje održati u hibridnom obliku, a bit će prilika da sudionici razgovaraju s troje supredsjedatelja o svojim očekivanjima od Konferencije. Sudionici događanja prisustvovat će i konstituirajućoj plenarnoj skupštini u Strasbourgu.

Izvršni odbor danas se upoznao s konačnim praktičnim modalitetima organizacije četiriju planiranih panela građana, uključujući teme kojima će se baviti svaki od njih:

  • vrijednosti, prava, vladavina prava, demokracija, sigurnost
  • klimatske promjene, okoliš/zdravlje
  • snažnije gospodarstvo, socijalna pravda, zapošljavanje/obrazovanje, mladi, kultura, sport / digitalna transformacija te
  • EU u svijetu / migracije.

Osim toga, izrađene su smjernice za pomoć državama članicama i ostalima koji žele organizirati panele građana i druga događanja pod okriljem Konferencije na nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini.

Zastupnik u Europskom parlamentu i supredsjedatelj Izvršnog odbora iz Parlamenta Guy Verhofstadt izjavio je: Veoma je važno da sve pripremimo kako treba. O tome će djelomično ovisiti legitimitet cijele Konferencije. Radimo na jačanju platforme, organiziramo panele i pripremamo plenarnu skupštinu, koja će se baviti rezultatima rada platforme i panela. Primjećujem velik interes za Konferenciju i nacionalnih parlamenata, partnera iz civilnog društva i građana. Na nama je da sav taj entuzijazam i energiju usmjerimo u samu Konferenciju.

Portugalska državna tajnica za poslove EU-a i supredsjedateljica iz predsjedništva Vijeća EU-a Ana Paula Zacarias izjavila je: Sretni smo što imamo mogućnost organizirati prvo događanje za građane sljedeći mjesec u Lisabonu, prije prve plenarne konferencije. Građani će uvijek biti u središtu ovog velikog europskog projekta i želimo im dati priliku da se uistinu angažiraju i sudjeluju. Naša zajednička budućnost u njihovim je rukama.

Potpredsjednica Komisije zadužena za demokraciju i demografiju i supredsjedateljica iz Komisije Dubravka Šuica izjavila je: Ovime smo doprijeli do samog srca Konferencije o budućnosti Europe: do naših građana. Kao krajnji pokretači tog jedinstvenog procesa, njihovi doprinosi, ideje, nade i snovi bit će ključni za oblikovanje vizije naše unije. Konferencija im pruža toliko potreban prostor za međusobne rasprave i za razgovore s njihovim izabranim predstavnicima na ravnopravnoj osnovi.

Konferencija o budućnosti Europe: konstituirajuća plenarna skupština (europa.eu)

Print Friendly, PDF & Email