Objavljeno 10. studenoga 2022.

Komisija je danas predstavila prijedlog za smanjenje onečišćenja zraka iz novih motornih vozila koja se prodaju unutar EU-a kako bi se ispunila nulta stopa onečišćenja navedena u europskom zelenom planu, uz istodobno održavanje cjenovne pristupačnosti vozila i promicanje konkurentnosti Europe. Cestovni promet najveći je izvor onečišćenja zraka u gradovima. Novim normama Euro 7 osigurat će se čišća vozila na našim cestama i bolja kvaliteta zraka, čime će se zaštititi zdravlje građana i okoliš. Emisijske norme Euro 7 i norme za CO2 građanima osiguravaju bolju kvalitetu zraka, posebno jer povećana upotreba električnih vozila poboljšava kvalitetu zraka. Ta dva skupa normi daju jasne upute lancu opskrbe u automobilskoj industriji da je vrijeme za smanjenje emisija onečišćujućih tvari, uključujući upotrebu digitalnih tehnologija.

Novim normama Euro 7 osigurat će se da automobili, kombiji, kamioni i autobusi budu čišći, u stvarnim uvjetima vožnje koji bolje odražavaju stanje u gradovima gdje su problemi s onečišćenjem zraka najveći, tijekom znatno duljeg razdoblja no što je to predviđeno postojećim pravilima. Prijedlog se bavi emisijama iz ispušne cijevi te kočnica i guma. Njime se pridonosi i postizanju novih strožih standarda kvalitete zraka koje je Komisija predložila 26. listopada 2022.

Iako će pravila o emisijama CO2 potaknuti uvođenje vozila s nultim emisijama, važno je osigurati da su sva vozila na našim cestama znatno čišća. 2035. svi automobili i kombiji koji se prodaju u EU-u imat će nultu stopu emisija CO2. Međutim, očekuje se da će 2050. više od 20 % automobila i kombija te više od polovine težih vozila na našim ulicama i dalje ispuštati onečišćujuće tvari. Električna vozila i dalje uzrokuju onečišćenje kočnicama i mikroplastikom iz guma. Pravilima o euru 7 smanjit će se sve te emisije te će vozila biti cjenovno pristupačna potrošačima.

Print Friendly, PDF & Email