Objavljeno 14. siječnja 2022.Logo Europske komisije

Komisija je danas objavila prijedlog preporuke Vijeća o podučavanju ekološke održivosti. Cilj je prijedloga pružiti potporu državama članicama, školama, visokim učilištima, nevladinim organizacijama i svim pružateljima obrazovanja kako bi učenici stekli razumijevanje i vještine u području održivosti, klimatskih promjena i okoliša.

U novom europskom okviru kompetencija za održivost koji je objavio Zajednički istraživački centar utvrđuju se kompetencije potrebne za zelenu tranziciju, uključujući kritičko razmišljanje, poduzimanje inicijativa, poštovanje prirode i razumijevanje učinka svakodnevnih aktivnosti i odluka na okoliš i globalnu klimu.

Prijedlogom Komisije pozivaju se države članice da učenicima svih dobnih skupina omoguće pristup visokokvalitetnom i uključivom obrazovanju i osposobljavanju u području klimatskih promjena, bioraznolikosti i održivosti. Također poziva se i na mobilizaciju nacionalnih i europskih fondova za ulaganje u zelenu i održivu infrastrukturu, osposobljavanje, alate i resurse za povećanje otpornosti i pripremu obrazovanja i osposobljavanja za zelenu tranziciju.

Više informacija dostupno je na novom portalu europskog prostora obrazovanja. Priopćenje za medije dostupno je i na internetu.

Print Friendly, PDF & Email