Objavljeno 30. rujna 2021.Logo Europske komisije

Komisija je danas odlučila pokrenuti postupak zbog povrede u okviru redovitog preispitivanja prijenosa direktiva upućivanjem službene opomene Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Španjolskoj, Estoniji, Hrvatskoj, Irskoj, Italiji, Cipru, Latviji, Luksemburgu, Mađarskoj, Nizozemskoj, Austriji, Rumunjskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Finskoj i Švedskoj.

Nadležna tijela tih država nisu dostavila potpune informacije o prenošenju revidiranih pravila EU-a o otvorenim podacima i ponovnoj uporabi informacija javnog sektora (Direktiva (EU)2019/1024) u nacionalna zakonodavstva. Cilj Direktive o otvorenim podacima i ponovnoj uporabi informacija javnog sektora koja je donesena 20. lipnja 2019. je koristiti prednosti podataka i omogućiti ponovnu uporabu vrijednih skupova izvora podataka koje proizvode javna tijela.

Direktivom će se potaknuti razvoj inovativnih rješenja kao što su aplikacije za mobilnost, povećati transparentnost otvaranjem pristupa javno financiranim istraživačkim podacima i poduprijeti nove tehnologije, uključujući umjetna inteligencija. Države članice morale su prenijeti tu direktivu u nacionalno pravo i obavijestiti Komisiju o mjerama za prenošenje do 17. srpnja 2021. Te države članice imaju rok od dva mjeseca da odgovore na dopis i poduzmu potrebne mjere. Ako ne dobije zadovoljavajući odgovor, Komisija može izdati obrazložena mišljenja.

Print Friendly, PDF & Email