Objavljeno 9. prosinca 2021.Osoba koristi mobitel u roamingu

Komisija pozdravlja politički dogovor Europskog parlamenta i država članica EU-a o novoj Uredbi o roamingu. Novom će se uredbom postojeći sustav prema kojem se građanima ne mogu naplaćivati dodatne naknade za pozive ili podatke koje koriste na putovanju unutar EU-a produljiti do 2032. te omogućiti i nove prednosti. Građani će moći zvati, slati poruke i koristiti se mobilnim podacima tijekom putovanja unutar EU-a bez dodatnih troškova i uz jednaku kvalitetu koju imaju kod kuće; imat će bolji pristup komunikaciji prema hitnim službama bez obzira na to gdje se u Europi zateknu; osim toga, imat će pravo na jasne informacije o tome kada bi usluga koju koriste u roamingu mogla uzrokovati nenamjerne dodatne naknade. Uredba će stupiti na snagu 1. srpnja 2022.

Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba, izjavila je: Od 2017. uživamo u tome što su ukinute naknade za roaming. Danas smo osigurali da te prednosti zadržimo još 10 godina kako bismo ostali povezani i telefonirali, slali poruke i koristili internet bez dodatnih troškova pri putovanju unutar EU-a. Istodobno, ovom novom uredbom poboljšavamo i kvalitetu iskustva u roamingu.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Praznici u Grčkoj, Austriji ili Bugarskoj. Posjet kupcima ili dobavljačima u Italiji ili Estoniji… Putovanje u inozemstvo bez razmišljanja o telefonskim računima konkretan je dio iskustva na jedinstvenom tržištu EU-a za sve Europljane. Danas ne osiguravamo samo da se to iskustvo nastavi, nego ga unapređujemo: boljom kvalitetom, boljim uslugama i uz još veću transparentnost.

Nakon Komisijina prijedloga o novoj uredbi o roamingu iz veljače 2021., novim pravilima prednosti opcije „u roamingu kao kod kuće” produljit će se do 2032. za putnike te uvesti sljedeće dodatne prednosti i zaštite za potrošače:

  • Veća kvaliteta za potrošače – Potrošači će za vrijeme putovanja moći pristupiti uslugama roaminga po istoj kvaliteti na koju su navikli u svojoj državi. Potrošači koji kod kuće uobičajeno koriste 5G usluge moći će koristiti 5G usluge i u roamingu gdje god te usluge budu dostupne. Ako bi posebni čimbenici mogli utjecati na kvalitetu iskustva u roamingu, operatori će biti dužni o tome odmah obavijestiti svoje korisnike.
  • Sprečavanje neočekivano visokih naknada – Tijekom putovanja po inozemstvu građani mogu nazivati brojeve službi za korisnike, službe za tehničku pomoć ili osiguravajuća društva. Iako su te usluge uobičajeno besplatne ili jeftinije kada ih zovemo iz matične države, potrošači su često suočeni s dodatnim troškovima i šokovima nakon što vide cijene poziva iz inozemstva za te usluge. Operatori su odsad obvezni na odgovarajući način obavijestiti svoje korisnike o takvim dodatnim naknadama u inozemstvu kako bi mogli donijeti informirane odluke o korištenju takvih usluga.
  • Putnici mogu imati iznenađujuće visoke račune kada se njihov telefon poveže s nezemaljskim mrežama, na primjer ako su u zrakoplovu ili na brodu. Novom uredbom jamči se bolje informiranje i automatski prekid takvih usluga kada račun dosegne trošak od 50 EUR ili neko drugo unaprijed određeno ograničenje. Operatori mogu ponuditi dodatne usluge, kao što je npr. mogućnost odustajanja od usluge roaminga u zrakoplovima i plovilima.
  • Bolja informiranost i bolji pristup komunikaciji prema hitnim službama – Komunikacija prema hitnim službama ključna je za spašavanje života. Novom uredbom građanima se osigurava besplatan pristup komunikaciji prema hitnim službama, uključujući prikaz lokacije pozivatelja. Operatori će osigurati da građani budu obaviješteni o mogućnosti pristupa hitnim službama putem jedinstvenog europskog broja za hitne službe „112” i drugih alternativnih načina pristupa, npr. putem tekstualne komunikacije u stvarnom vremenu ili raspoloživih aplikacija, za osobe s invaliditetom. Operatori će do lipnja 2023. tekstualnom porukom automatski obavještavati korisnike o raspoloživim alternativnim načinima pristupa hitnim službama.
Osiguravanje održivosti za operatore: niže gornje granice veleprodajnih cijena

Novom Uredbom o roamingu utvrđuju se niže veleprodajne cijene. To su troškovi koje mobilni operatori u matičnoj državi naplaćuju za pristup svojim mrežama, osiguravajući da mobilni operatori iz druge države i njihovi korisnici imaju koristi od usluga roaminga u inozemstvu.

Gornje granice veleprodajnih cijena utvrđene su na razinama kojima se osigurava da operatori mogu pokriti i nadoknaditi troškove pružanja usluga roaminga potrošačima po domaćim cijenama.

Novom uredbom utvrđuju se sljedeće gornje granice veleprodajnih cijena za podatkovne usluge:

  • 2 €/GB u 2022., 1,8 €/GB u 2023., 1,55 €/GB u 2024., 1,3 €/GB u 2025., 1,1 €/GB u 2026. i 1 EUR/GB od 2027. nadalje.
  • Za glasovne usluge: 0,022 €/min u razdoblju 2022.–2024. i 0,019 €/min od 2025. nadalje.
  • Za SMS: 0,004 €/SMS u razdoblju 2022.–2024. i 0,003 €/SMS od 2025. nadalje.

Više o tome saznajte ovdje.

Print Friendly, PDF & Email