Objavljeno 7. prosinca 2021.Fotografija mladih ljudi

Komisija pozdravlja politički dogovor koji su jučer navečer postigli Europski parlament i Vijeće o proglašenju 2022. Europskom godinom mladih. Nakon što je predsjednica von der Leyen u svojem govoru o stanju Unije 2021. najavila da bi 2022. trebala biti godina za one koji su se posvetili drugima, Komisija je zakonodavcima u listopadu podnijela službeni prijedlog o proglašenju 2022. Europskom godinom mladih. Komisija će tijekom 2022. koordinirati niz aktivnosti u suradnji s Europskim parlamentom, državama članicama, regionalnim i lokalnim tijelima, organizacijama mladih i mladima.

Inicijativama koje se razvijaju u okviru Europske godine mladih dodijelit će se potpora u iznosu od 8 milijuna eura iz programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti, namjenskog dodatka za Europsku godinu mladih o kojem će proračunsko tijelo odlučiti za 2022. Drugi programi i instrumenti Unije također će znatno doprinijeti ciljevima i aktivnostima Europske godine. Mladi Europljani imat će brojne mogućnosti za stjecanje znanja, vještina i kompetencija za profesionalni razvoj te za jačanje građanskog angažmana u oblikovanju budućnosti Europe. Kako bi godina mladih bila uspješna, važno ju je oblikovati zajedno s ljudima koji će od nje imati najviše koristi.

Mladi i organizacije mladih također su uključeni u organizaciju Europske godine. Internetska anketa bila je otvorena je od 22. listopada do 21. studenoga kako bi se prikupila očekivanja i prijedlozi. Izvješće o anketi pokazuje da je primljeno gotovo 5000 odgovora. Većina ispitanika (58,8 %) izjavila je da bi htjela aktivno doprinijeti Europskoj godini mladih. Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije.

Print Friendly, PDF & Email