Objavljeno 1. prosinca 2021.Znanstvenica sa covid cjepivom

Komisija danas predlaže zajednički i koordinirani europski odgovor na izazove koje ove jeseni nameće ponovno izbijanje bolesti COVID-19 u mnogim državama članicama.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Zadnjih nekoliko tjedana mnogi od nas iz prve ruke svjedoče ponovnom skoku broja zaraženih među našim bliskim prijateljima, suradnicima, rodbinom i voljenima. Broj slučajeva brzo raste i sve je veći pritisak na bolnice i zdravstvene radnike, a i dolazak vjerojatno vrlo zarazne varijante omikron zahtijeva velik oprez. No uvjerena sam da je EU spreman za taj izazov. Danas predstavljamo brojne mjere, od preporuke da se intenzivira cijepljenje i ulaganje u lijekove, do boljeg nadzora i prevencije te jačanja sigurnosti za sve. U međuvremenu ponavljam svoj apel svima: cijepite se, docijepite se i držite se mjera zaštite.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides dodala je: Čeka nas teška zima zbog visoke prenosivosti varijante delta, nedovoljne imunizacije i ublažavanja nefarmaceutskih javnozdravstvenih mjera. Pojava varijante omikron pokazuje koliko je važno cijepiti se i jačati imunitet da bismo prekinuli lanac prijenosa bolesti. Ako je moguće, treba uvesti učinkovite javnozdravstvene mjere kao što su ograničavanje socijalnih kontakata i nošenje maske. Moramo brzo i odlučno ograničiti širenje virusa i ublažiti njegove posljedice.

Više o tome pročitajte ovdje, a konferenciju za medije predsjednice von der Leyen i povjerenice Kyriakides možete pogledati na EbS-u. 

Print Friendly, PDF & Email