Objavljeno 20. svibnja 2021.Logo Europske komisije

Komisija je danas, zajedno s partnerima u državama članicama, pokrenula Platformu za digitalne vještine i radna mjesta, jedinstvenu kontaktnu točku za visokokvalitetne informacije, inicijative i resurse o digitalnim vještinama. U trenutku kada 42 % Europljana nema osnovne digitalne vještine, novom platformom pridonijet će se stjecanju digitalnih vještina u Europi i jačanju Europske koalicije za digitalne vještine i radna mjesta i njezinih 25 nacionalnih koalicija. Financira se iz Instrumenta za povezivanje Europe.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Digitalne vještine ključne su za uspjeh bez obzira tražite li novo radno mjesto ili osnivate poduzeće. Platforma za digitalne vještine i radna mjesta okuplja stotine inicijativa iz cijele Europe i građanima omogućuje da poboljšaju iskustvo učenja i otkriju nove mogućnosti.

Kao središnji centar EU-a za stjecanje digitalnih vještina i prekvalifikaciju, platforma objedinjuje najbolje prakse u području digitalnih vještina, resursa i glavnih aktera u tom području kako bi se ostvario konkretan učinak na osnovne i napredne digitalne vještine. Također će pomoći korisnicima putem formuliranih nacionalnih inicijativa i inicijativa EU-a, čime će se stvoriti prostor za rasprave i suradnju. U bliskoj budućnosti funkcije kao što su alati za samoprocjenu i internetski tečajevi o tehnologijama u nastajanju svima će olakšati pronalaženje odgovarajućeg resursa ili usluge. Zajedno s programom Digitalna Europa i Mehanizmom za oporavak i otpornost platforma će pridonijeti ciljevima digitalnog desetljeća Europe, a to su da će 80 % Europljana poznavati barem osnovne digitalne vještine i da će do 2030. biti zaposleno 20 milijuna stručnjaka za digitalnu tehnologiju. Pridonijet će i Paktu za vještine, modelu zajedničkog angažmana za razvoj vještina u Europi. Više informacija dostupno je ovdje.

Print Friendly, PDF & Email