Objavljeno 21. rujna 2021.Ulaganje u mlade Europljane

Komisija je danas pokrenula novu aplikaciju Erasmus+ i tako učinila novi korak u digitalizaciji programa Erasmus+. Studenti će putem nove aplikacije dostupne na svim jezicima EU-a moći koristiti digitalnu europsku studentsku iskaznicu, koja vrijedi u cijeloj Europskoj uniji. Budućnost je digitalna, a nova će aplikacija za studente značiti još manje papira.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Drago mi je da sučelje našeg vodećeg programa za mlade, programa Erasmus+, postaje sličnije mladima: digitalnije, mobilnije i usmjerenije na zajednicu. Nova aplikacija i ugrađena studentska iskaznica odraz su europskog prostora obrazovanja koji želimo uspostaviti.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: Papir je službeno stvar prošlosti. U novoj aplikaciji Erasmus+ studenti koji sudjeluju u programima mobilnosti pronaći će sve informacije i obavljati sve potrebne postupke, što će značiti manje stresa, manje vremena utrošenog na administrativne zahtjeve i veću fleksibilnost. Europska studentska iskaznica, koja će biti dostupna putem aplikacije, važan je korak prema istinskom europskom prostoru obrazovanja, u kojem se svi studenti osjećaju uključenima i mogu pristupiti istim uslugama te u kojem se svačije obrazovanje vrednuje prema istim kriterijima.

Zahvaljujući novoj aplikaciji, koja funkcionira na sustavima Android i iOS, studenti će moći:

  • pretraživati i odabirati odredišta među partnerima njihova sveučilišta
  • potpisivati digitalne ugovore o učenju
  • otkrivati događanja i korisne savjete o odredištu te komunicirati s drugim studentima i
  • preuzeti svoju europsku studentsku iskaznicu koja im nudi pristup uslugama, muzejima, kulturnim događanjima i posebnim pogodnostima na sveučilištu i u zemlji domaćinu.

Više od 4000 sveučilišta trenutačno je uključeno u mrežu Erasmus bez papira, koja im omogućuje sigurnu razmjenu podataka i lakšu obradu ugovora o učenju. Ta digitalna suradnja omogućuje uvođenje i priznavanje europske studentske iskaznice.

U skladu s Akcijskim planom za digitalno obrazovanjenovim programom Erasmus+ za razdoblje 2021. – 2027. podupire se razvoj digitalnih vještina i doprinosi digitalnoj tranziciji europskih obrazovnih sustava. Povećanim proračunom od više od 28 milijardi eura za sedmogodišnje razdoblje Erasmus+ podupirat će i otpornost sustava obrazovanja i osposobljavanja s obzirom na pandemiju. Više informacija dostupno je ovdje.

Print Friendly, PDF & Email