Objavljeno 13. listopada 2021.Novinarka

Komisija je objavila imena dobitnika nagrade Megalizzi – Niedzielski za 2021. za mlade novinare. Dobitnici su Irene Barahona Fernández iz Španjolske i Jack Ryan iz Irske. Irene i Jack dobili su nagradu zbog svog rada, predanosti kvalitetnom novinarstvu i promicanja vrijednosti EU-a.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Drago nam je što su mladi europski novinari puni energije i pokazuju zanimanje za EU. Tijekom krize uzrokovane COVID-om ponovno smo vidjeli važnost točnih i informativnih medija. Slobodni mediji, kao i sve institucije demokracije, ne smiju se uzimati zdravo za gotovo. Moramo se boriti za demokraciju ako želimo i dalje uživati u njezinim plodovima. Važno je da razmislimo o budućnosti novinarstva te podupiremo mlade novinare. Zato smo pokrenuli još jedan krug potpore medijima.

Tijekom svečanosti dodjele nagrada Komisija je pokrenula 5. poziv na podnošenje prijedloga za potporu mjerama informiranja u vezi s kohezijskom politikom EU-a, s ukupnim proračunom od 7 milijuna eura. Mediji, sveučilišta, komunikacijske agencije i drugi privatni subjekti i javna tijela pozivaju se da podnesu prijedloge za neovisno izvješćivanje o kohezijskoj politici. Komisija će pokriti 80 % troškova projekata, s bespovratnim sredstvima u iznosu do 300 000 eura za odabrane korisnike. Rok za prijavu je 11. siječnja 2022. Nagrada Megalizzi – Niedzielski za mlade novinare pokrenuta je 2019. i odaje priznanje Antoniju Megalizziju i Barteku Pedru Orent-Niedzielskom, mladim europskim novinarima predanima EU-u i njegovim vrijednostima, koji su izgubili živote u terorističkom napadu u Strasbourgu krajem 2018. Primjeri komunikacijskih aktivnosti prethodnih korisnika dostupni su na ovoj interaktivnoj karti.

Print Friendly, PDF & Email