Objavljeno 24. rujna 2021.Logo Europske komisije

Povodom Europskog dana jezika u nedjelju, 26. rujna, Komisija će sredstvima iz programa Erasmus+ pomoći u organizaciji više od 70 lokalnih i nacionalnih događanja diljem Europe. Javnosti se nude višejezični internetski kvizovi, radijska natjecanja, prevoditeljske radionice te sajmovi jezika i putujuće izložbe knjiga. Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel otvorit će u ponedjeljak, 27. rujna, posebnu konferenciju pod nazivom Jezici u europskom prostoru obrazovanja.

Povjerenica Gabriel izjavila je: Europski dan jezika pokazuje predanost Europe višejezičnosti. Sretna sam što imamo ovu priliku pokazati koliko Komisija i program Erasmus+ podupiru inovacije i izvrsnost u poučavanju i učenju jezika. Povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn izjavio je: Europski dan jezika prilika je za obilježavanje jezične i kulturne raznolikosti u Europskoj uniji i izvan nje. Potrebno je učiti jezike kako bismo međusobno komunicirali jer nas poznavanje jezika zbližava. U područjima u kojima naše jezične vještine nisu dovoljne, možemo se osloniti na prevođenje što može biti ključno za razumijevanje poruke. Ove godine potičem sve građane da se uključe u događanja diljem Europske unije kako bi otkrili nove jezike, učenje jezika i prevođenje.

Od sredine rujna na društvenim medijima provodi se kampanja #EDLangs s prezentacijama 24 službena jezika EU-a putem posebnih riječi povezanih s motom „Neka se vaš glas čuje“. U razdoblju od 2014. do 2020. u okviru programa Erasmus+ podržano je gotovo 20 000 projekata za učenje jezika u svim obrazovnim sektorima. Digitalni alati i novi mediji sve su prisutniji u jezičnom obrazovanju. Od njezina pokretanja prije 15 godina platformom eTwinning koristilo se više od 800 000 nastavnika za suradnju s kolegama i razredima u drugim zemljama.

Print Friendly, PDF & Email