Objavljeno 21. studenoga 2022.

Europska komisija upravo je obznanila dobitnike nagrade REGIOSTARS 2022. za najbolje projekte kohezijske politike iz Europske unije. Kako bi se proslavila 15. obljetnica natječaja, nominirano je 15 projekata među finalistima i pobjednicima prošlih izdanja. Skupina mladih novinara snimila je kratke dokumentarne filmove o razvoju tih projekata od trenutka kada su nominirani za nagradu REGIOSTARS.

Nakon javnog glasanja, povjerenica Komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira uručila je večeras nagrade pobjednicima na svečanoj dodjeli u gradu Evori u Portugalu.

Prvo mjesto osvojio je projekt sanacije i obnove citadele na otoku Gozo na Malti. Provedbom projekta sanirane su i obnovljene strukture unutar zidina drevnog utvrđenog grada. Zahvaljujući novom centru za posjetitelje i poboljšanoj pristupačnosti to impresivno zdanje sad će privlačiti više turista i ostvariti svoj puni potencijal.

Drugo mjesto dodijeljeno je pilot-projektu e-Škole iz Hrvatske. Tim su se projektom osigurale informatička oprema i digitalni obrazovni alati za 151 osnovnu i srednju školu u Hrvatskoj. Njime je omogućeno stručnije upotrebljavanje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poučavanju i učenju u 10 % škola u državi. Uz stalnu potporu i osposobljavanje nastavnika i ravnatelja, sveobuhvatni pristup koji proizlazi iz projekta pomogao je osigurati njegovu dugoročnu održivost.

Treće mjesto osvojio je projekt „PICSA – Program održive gradnje u Andaluziji”. Projekt je pomogao u revitalizaciji građevinskog sektora u Andaluziji u Španjolskoj uvođenjem mjera za uštedu energije i poticanjem upotrebe energije iz obnovljivih izvora u postojećim zgradama. U okviru projekta poboljšala se i konkurentnost lokalnih građevinskih poduzeća i pridonijelo se smanjenju energetskog siromaštva obitelji s niskim prihodima.

Kontekst

Nagrade REGIOSTARS godišnje su natjecanje koje Komisija organizira od 2008. Postale su europska oznaka izvrsnosti za projekte financirane iz sredstava kohezijske politike EU-a koji se odlikuju inovativnim i uključivim pristupom regionalnom razvoju. Natječaj potiče regije da provode sve učinkovitiju kohezijsku politiku EU-a. Svake se godine stotine projekata natječu u pet kategorija kao i u zadanoj temi godine. U kategoriji nagrade po izboru javnosti građani mogu svoj glas dati jednom od finalista. Od 2023. nadalje kategorije će biti povezane s ciljevima politike za programsko razdoblje 2021. – 2027. Nadalje, postupak odabira pobjednika odvijat će se u dva koraka, pri čemu će se finaliste pozivati na završno predstavljanje projekta pred ocjenjivačkim odborom tijekom Europskog tjedna regija. Svečanosti dodjele nagrada održavaju se u državama članicama po rotacijskome modelu. Domaćin će 2023. biti grad Ostrava u Češkoj.

Više informacija

Videozapisi projekata prijavljenih za Regiostars 2022.

Print Friendly, PDF & Email