Objavljeno 11. svibnja 2021.Karta jadranske i jonske regije

Povjerenica Ferreira danas će otvoriti šesti godišnji forum Strategije EU-a za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR). Dvodnevne rasprave bit će usmjerene na zeleni i pametan oporavak za jadransku i jonsku makroregiju. Prije službenog otvaranja ministri iz devet zemalja sudionica donijet će deklaraciju iz Izole kojom se postavljaju temelji za otporniju i održiviju jadransko-jonsku regiju.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Donošenjem deklaracije iz Izole pokrenut će se zeleni i digitalni oporavak te će se dodatno olakšati proširenje i uključivanje naših bliskih susjeda sa zapadnog Balkana. EUSAIR ima važnu ulogu u povećanju regionalne suradnje na više razina, rješavanju bilateralnih pitanja, stvaranju stabilnosti i poticanju integracije u EU-u. To je još jednom dokazano današnjim dogovorom o uključivanju San Marina kao desete članice, godinu dana nakon što se Sjeverna Makedonija pridružila Strategiji.

EUSAIR, pokrenut u listopadu 2014., obuhvaća makroregiju s više od 70 milijuna ljudi u četiri države članice (Hrvatska, Grčka, Italija, Slovenija) i pet zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) koje surađuju s ciljem prevladavanja zajedničkih izazova u četiri stupa: plavi rast, povezivanje regije (promet i energija), kvaliteta okoliša i održivi turizam. Na inernetu se nalazi program događanja. Možete se registrirati ovdje.

Print Friendly, PDF & Email