Objavljeno 19. siječnja 2022.Stanica za prvu pomoć

Komisija je dovršila plaćanja iz Fonda solidarnosti EU-a (FSEU) za borbu protiv zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom u ukupnom iznosu od gotovo 385,5 milijuna eura za 19 zemalja. Riječ je o dodatnim sredstvima uz iznos od 132,7 milijuna eura isplaćen 2020. državama članicama koje su zatražile predujam iz FSEU-a. Potporu iz FSEU-a zatražilo je 17 država članica i 3 zemlje kandidatkinje: Austrija, Belgija, Češka, Estonija, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Njemačka, Portugal, Rumunjska i Španjolska; Albanija, Crna Gora i Srbija. 

U kontekstu zdravstvene krize uzrokovane bolešću COVID-19 financijskom potporom iz FSEU-a financiraju se medicinska pomoć, kupnja i primjena cjepiva, kupnja osobne zaštitne opreme i medicinskih proizvoda, troškovi zdravstvene skrbi, laboratorijske analize, hitna potpora stanovništvu i mjere sprečavanja, praćenja i kontrole širenja bolesti, čime se štiti javno zdravlje.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Europska unija zajednički se suprotstavila pandemiji koronavirusa i tako dokazala solidarnost u teškim vremenima. Jasan je odraz toga Fond solidarnosti EU-a, koji je državama članicama EU-a i zemljama koje su u postupku pristupanja Uniji pomogao da se nose s dosad nezabilježenom zdravstvenom krizom.

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi dodao je: Od početka pandemije pružamo podršku našim partnerima na zapadnom Balkanu. Raduje me da su Albanija, Crna Gora i Srbija uspjele iskoristiti potporu iz FSEU-a. EU time još jednom dokazuje svoju spremnost da podupre tu regiju u borbi protiv koronavirusa, ako je moguće i pristupom istim mehanizmima pomoći koje imaju i naše države članice.

Od zemalja kandidatkinja koje su zatražile potporu iz FSEU-a Albanija i Crna Gora primile su je krajem 2021., a potpisivanje sporazuma o delegiranju za Srbiju još je u tijeku. Očekuje se da će financijska pomoć iz FSEU-a biti isplaćena ubrzo nakon toga. Više informacija o novoj agenciji dostupno je ovdje.

Print Friendly, PDF & Email