Objavljeno 10. veljače 2023.

Potpisnici Kodeksa dobre prakse u suzbijanju dezinformacija iz 2022., uključujući sve velike internetske platforme (Google, Meta, Microsoft, TikTok, Twitter), pokrenuli novi Centar za transparentnost i prvi put objavili temeljna izvješća o tome kako obveze iz Kodeksa pretvaraju u praksu. Novi Centar za transparentnost osigurat će vidljivost i odgovornost napora potpisnika u borbi protiv dezinformacija i provedbu obveza preuzetih na temelju Kodeksa tako što će imati jedinstveni repozitorij u kojem građani EU-a, istraživači i nevladine organizacije mogu pristupiti informacijama na internetu i preuzeti ih.

Tim osnovnim izvješćima platforme prvi put pružaju uvid i opsežne početne podatke kao što su: koliki je iznos prihoda od oglašavanja koji su došli do aktera dezinformiranja spriječen; broj ili vrijednost političkih oglasa koji su prihvaćeni, označeni ili odbijeni; otkriveni slučajevi manipulativnog ponašanja (tj. stvaranje i upotreba lažnih računa); i informacije o učinku provjere činjenica; i na razini država članica.

Věra Jourová, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost, izjavila je: Objava prvih izvješća o izmijenjenom Kodeksu o suzbijanju dezinformacija važna je prekretnica u borbi protiv dezinformacija i drago mi je što vidim koliko je angažirana većina potpisnika, velikih i malih. Drago mi je što prvi put vidim izvješćivanje na razini zemlje, ali potreban je dodatan rad kako bi se istraživačima omogućio pristup podacima. Moramo imati veću transparentnost i ne možemo se osloniti samo na internetske platforme za kvalitetu informacija. Moraju se moći neovisno provjeriti. Razočarana sam činjenicom da izvješće  Twittera zaostaje za drugima i očekujem ozbiljniju predanost njihovim obvezama koje proizlaze iz Kodeksa. Rusija sudjeluje i u punom ratu dezinformiranja, a platforme moraju ispuniti svoje obveze.”

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je: Današnja izvješća korak su u borbi protiv dezinformacija na internetu. Ne iznenađuje da se razina kvalitete uvelike razlikuje ovisno o resursima koje su poduzeća dodijelila tom projektu. U interesu je svih potpisnika da se pridržavaju svoje obveze potpune provedbe Kodeksa prakse protiv dezinformiranja, anticipirajući obveza iz Akta o digitalnim uslugama. Omogućavanjem potpunog pristupa današnjim izvješćima Centar za transparentnost svima, uključujući istraživače i nevladine organizacije, omogućava da prouče dostupne podatke i zalaže se za stalno poboljšanje i odgovornost.

Svi su potpisnici svoja izvješća podnijeli na vrijeme koristeći se dogovorenim usklađenim predloškom za izvješćivanje kako bi se ispunile sve obveze i mjere koje su preuzeli. Međutim, to nije u potpunosti slučaj s Twitterom, čije izvješće ne sadržava dovoljno podataka, bez informacija za osnaživanje zajednice koja provjerava činjenice. Sljedeći skup izvješća glavnih potpisnika internetskih platformi predviđen je za srpanj, s dodatnim uvidom u provedbu Kodeksa i podacima koji obuhvaćaju razdoblje od šest mjeseci.

Print Friendly, PDF & Email