Objavljeno 1. listopada 2021.Věra Jourová i Thierry Breton

Tema dezinformiranja i dalje je visoko na popisu prioriteta Komisije. Osam novih potencijalnih potpisnika pridružilo se postupku revizije Kodeksa dobre prakse u suzbijanju dezinformacija na jučerašnjem sastanku potpisnika.

Izrazili su spremnost da preuzmu obveze u okviru ojačane verzije. Kodeks je prvi takav okvir u svijetu kojim se utvrđuju obveze platformi i industrije u borbi protiv dezinformiranja. Revizija Kodeksa temelji se na smjernicama Komisije objavljenima u svibnju u kojima se utvrđuje potreba za jačanjem postojećeg Kodeksa kako bi se odgovorilo na dezinformacije.

Popis budućih novih potpisnika uključuje internetske videoplatforme kao što je Vimeo, nove vrste društvenih mreža kao što je Clubhouse i pružatelje tehnologija oglašavanja kao što je DoubleVerify, kao i organizacije koje nude specifično stručno znanje i tehnička rješenja za borbu protiv dezinformiranja kao što su Avaaz, Globsec, Logically, NewsGuard i WhoTargetsMe.

Věra Jourová, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost, izjavila je: Drago mi je što su novi akteri iz relevantnih sektora odgovorili na naš poziv i uključili se u reformu Kodeksa dobre prakse. Potičem i ostale platforme, pružatelje usluga slanja poruka i aktere u sustavu internetskog oglašavanja da se pridruže što je prije moguće kako bismo zajednički oblikovali proces. Ojačani Kodeks ispunit će očekivanja koja smo naveli u našim Smjernicama objavljenima u svibnju. Akteri na internetu imaju posebnu odgovornost u pogledu širenja i monetiziranja dezinformacija. Oni moraju postati transparentniji, pouzdaniji i sigurniji.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, dodao je: Pozdravljam činjenicu da se sve više internetskih platformi, pružatelja tehnoloških usluga, organizacija civilnog društva i stručnih organizacija formalno obvezuje na borbu protiv dezinformiranja. Privatni sektor trebao bi biti ambiciozan i predvidjeti nova pravila EU-a o digitalnim uslugama. Sada je trenutak da demonstriraju svoju iskrenost.

Potrebno je uložiti znatne dodatne napore kako bi se smanjio protok štetnih dezinformacija što je vidljivo iz nedavnih izbornih kampanja i izvješća potpisnika o programu praćenja dezinformacija o bolesti COVID-19. Komisija danas objavljuje i najnovija izvješća koja obuhvaćaju mjere koje su platforme poduzele tijekom ljeta protiv dezinformacija o cjepivima. Trenutačni kodeks bio je dobar prvi korak u tom smjeru, ali procjenom Komisije otkriveni su znatni nedostaci. Više informacija možete pronaći u ovom priopćenju za medije.

Print Friendly, PDF & Email