Objavljeno 12. listopada 2021.USA i EU zastave

Izvršni potpredsjednik Frans Timmermans koji vodi međunarodne pregovore EU-a o klimi i posebni predsjednički izaslanik za klimu John Kerry jučer su organizirali virtualni ministarski sastanak kako bi se mobilizirala dodatna potpora globalnoj inicijativi za metan.

Organizatori i izvršni direktor programa za okoliš Ujedinjenih naroda Inger Andersen potvrdili su važnost brzog smanjenja emisija metana kao najučinkovitije strategije za smanjenje kratkoročnog globalnog zagrijavanja i ostvarenje cilja ograničavanja zagrijavanja na 1,5 °C. Nakon prve najave potpore Argentine, Gane, Indonezije, Iraka, Italije, Meksika i Ujedinjene Kraljevine u okviru MEF-a, 24 nove zemlje danas su objavile da će se pridružiti globalnoj inicijativi za metan. Novi su potpisnici Kanada, Srednjoafrička Republika, Republika Kongo, Kostarika, Côte d’Ivoire, Demokratska Republika Kongo, Savezne Države Mikronezije, Francuska, Njemačka, Gvatemala, Gvineja, Izrael, Japan, Jordan, Kirgiska Republika, Liberija, Malta, Maroko, Nigerija, Pakistan, Filipini, Ruanda, Švedska i Togo.

Devet od 20 najvećih svjetskih onečišćivača metana sada sudjeluje u inicijativi, što predstavlja oko 30 % globalnih emisija metana i 60 % svjetskog gospodarstva. Zajedničko priopćenje za medije dostupno je ovdje, a primjedbe izvršnog potpredsjednika Timmermansa dostupne su ovdje.

Print Friendly, PDF & Email