Objavljeno 16. studenoga 2022.

Europska komisija poziva Vijeće da bez daljnje odgode donese potrebne odluke kako bi se Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj omogućilo puno sudjelovanje u schengenskom području. Komisija je u danas donesenoj Komunikaciji analizirala postignuća triju država članica u primjeni schengenskih pravila.

Iako su već djelomično obvezane schengenskim pravilima, kontrole na unutarnjim granicama s ovim trima državama članicama nisu ukinute pa one ne uživaju sve prednosti. Te države članice moraju u potpunosti postati dio schengenskog prostora, što im valja omogućiti jer ispunjavaju sve potrebne uvjete.

Proširenim schengenskim područjem bez kontrola na unutarnjim granicama Europa će postati sigurnija, zahvaljujući pojačanoj zaštiti naših zajedničkih vanjskih granica i učinkovitoj policijskoj suradnji, uspješnija, uklanjanjem izgubljenih vremena na granicama i olakšavanjem kontakata među ljudima i poduzećima, i privlačnija – znatnim širenjem najvećeg zajedničkog područja na svijetu bez kontrola na unutarnjim granicama. 

Priopćenje za medije sa svim detaljima dostupno je na ovoj poveznici (na engleskom jeziku).

Print Friendly, PDF & Email