Objavljeno 8. rujna 2021.Zastava Europske unije

Komisija je danas donijela drugo godišnje izvješće o strateškim predviđanjima pod naslovom „Sposobnost i sloboda djelovanja EU-a”. U ovoj se Komunikaciji iznosi multidisciplinarna i prema budućnosti usmjerena perspektiva otvorene strateške autonomije EU-a u globalnom poretku koji obilježava sve izraženija multipolarnost i osporavanje. Komisija je identificirala četiri glavna globalna trenda koji utječu na sposobnost i slobodu djelovanja EU-a: klimatske promjene i drugi okolišni izazovi; digitalna hiperpovezivost i tehnološka transformacija; pritisak na demokraciju i vrijednosti te promjene u globalnom poretku i demografiji. Utvrdila je i 10 ključnih područja djelovanja u kojima EU može iskoristiti prilike za stjecanje vodećeg položaja u svijetu i jačanje otvorene strateške autonomije. Strateška predviđanja i dalje se koriste kao osnova za Komisijine programe rada i određivanje prioriteta.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Europski građani u svakodnevnom životu vide kako globalni izazovi, kao što su klimatske promjene i digitalna transformacija, izravno utječu na njihov osobni život. Svi osjećamo da se naša demokracija i europske vrijednosti dovode u pitanje, u Europi i izvan nje, i da Europa treba prilagoditi svoju vanjsku politiku zbog promjena u globalnom poretku. Rano i bolje informiranje o takvim trendovima pomoći će nam da se pravodobno suočimo s tim pitanjima i pravilno usmjerimo svoju Uniju.

Potpredsjednik Maroš Šefčovič, zadužen za međuinstitucijske odnose i predviđanja, izjavio je: Iako ne možemo znati što nam nosi budućnost, boljim razumijevanjem ključnih megatrendova, neizvjesnosti i prilika povećat ćemo dugoročnu sposobnost i slobodu djelovanja EU-a. U ovom se izvješću o strateškim predviđanjima razmatraju četiri megatrenda koji snažno utječu na EU i utvrđuje deset područja djelovanja radi jačanja naše otvorene strateške autonomije i utvrđivanja našeg globalnog vodstva do 2050. Pandemija je samo ojačala potrebu da se ambiciozne strateške odluke donesu već danas, a ovo će nam izvješće pomoći da se usredotočimo na bitne stvari.

Deset strateških područja djelovanja u okviru politika

  1. Osigurati održive i otporne zdravstvene i prehrambene sustave
  2. Osigurati dekarboniziranu i cjenovno pristupačnu energiju
  3. Jačati sposobnosti u području upravljanja podacima, umjetne inteligencije i vrhunskih tehnologija
  4. Osigurati i diversificirati opskrbu ključnim sirovinama
  5. Osigurati položaja globalnog predvodnika u području normizacije
  6. Izgraditi otporne gospodarske i financijske sustave otporne na promjene u budućnosti
  7. Obrazovati i zadržati osobe s vještinama i talentima koji odgovaraju ambicijama EU-a
  8. Jačati sigurnosne i obrambene kapacitete i pristup svemiru
  9. Surađivati s globalnim partnerima na promicanju mira, sigurnosti i blagostanja za sve te
  10. Jačati otpornost institucija.

Više o tome doznajte ovdje

Print Friendly, PDF & Email