Objavljeno 30. ožujka 2022.

Danas je Komisijina mreža Eurydice, koja se sastoji od 40 nacionalnih jedinica sa sjedištima u 37 zemalja koje sudjeluju u programu Erasmus+, objavila tematsko izvješće „Prema pravednosti i uključivosti u visokom obrazovanju u Europi” koje pokazuje koliko su političke obveze pojedinih zemalja učinkovite u poboljšanju socijalne pravednosti u visokom obrazovanju.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Pravednost i uključivost u središtu su naše vizije europskog prostora obrazovanja. Želimo da svi građani imaju priliku ostvariti svoje ciljeve, a europski sustavi visokog obrazovanja trebali bi pružiti te mogućnosti.

Zaključci izvješća pokazuju da je potrebno još puno posla jer je, na primjer, samo nekoliko obrazovnih sustava poduzelo mjere za potporu mobilnosti studenata iz ugroženih, ugroženih ili nedovoljno zastupljenih sredina. Današnjim izvješćem želi se pomoći tvorcima politika u utvrđivanju najprikladnijih mjera za postizanje pozitivnih promjena.

Obuhvaća sve zemlje članice Europskog prostora visokog obrazovanja (EU27, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Švicarsku, Sjevernu Makedoniju, Lihtenštajn, Crnu Goru, Norvešku, Srbiju i Tursku). Cijelo izvješće pročitajte ovdje.

Print Friendly, PDF & Email