Objavljeno 15. rujna 2021.Ursula von der Leyen

Predsjednica Ursula von der Leyen danas je održala svoj drugi govor o stanju Unije u Europskom parlamentu.

Predsjednica je u svojem govoru istaknula oporavak Europe od krize uzrokovane koronavirusom i što sve Europska unija treba učiniti za trajni oporavak koji koristi svima, od ulaganja u zdravlje i socijalnu dimenziju do tehnološkog vodstva i obrambene Unije.

Predsjednica von der Leyen opisala je kako Europa može osigurati trajni oporavak ako se pripremi za buduće zdravstvene krize zahvaljujući prijedlogu HERA, kako možemo pomoći svijetu u cijepljenju i osigurati održiv gospodarski oporavak koji će donijeti koristi svima.

Predsjednica je također naglasila da je važno čuvati naše vrijednosti te istaknula dužnost Europe da skrbi za najugroženije osobe, zalaže se za slobodu medija, ojača vladavinu prava u Uniji i osnaži našu mladež. Zato je predložila da se 2022. godina proglasi Europskom godinom mladih.

Europa će nastaviti djelovati u svijetu imajući na umu opće dobro. Zbog toga se predsjednica von der Leyen obvezala da će nastaviti raditi na poticanju globalnih partnera na djelovanje u području klimatskih promjena. Nadalje, s obzirom na nedavne događaje u Afganistanu, predsjednica je najavila povećanje humanitarne pomoći za Afganistance i istaknula važnost izgradnje europskih obrambenih kapaciteta.

Govor je dostupan na svim jezicima.

Publikacija o glavnim postignućima Komisije Ursule von der Leyen u protekloj godini dostupna je ovdje

Više informacija dostupno je na web-mjestu.

Print Friendly, PDF & Email