Objavljeno 1. prosinca 2021.Zastava Europske unije

Europska komisija i visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku danas su pokrenuli Global Gateway, novu europsku strategiju za poticanje pametnih, čistih i sigurnih veza u digitalnom, energetskom i prometnom sektoru te za jačanje zdravstvenih, obrazovnih i istraživačkih sustava diljem svijeta. Strategijom se podržavaju održive i pouzdane veze koje su korisne za ljude i planet i namijenjena je suočavanju s globalnim izazovima, od klimatskih promjena i zaštite okoliša do poboljšanja zdravstvene sigurnosti i jačanja konkurentnosti i globalnih lanaca opskrbe.

Cilj strategije Global Gateway je mobilizirati ulaganja u vrijednosti do 300 milijardi eura tijekom razdoblja od 2021. do 2027. kako bi se podržao trajan globalni oporavak, uzimajući u obzir potrebe naših partnera i interese EU-a.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: COVID-19 u prvi je plan stavio povezanost svijeta u kojem živimo. U okviru globalnog oporavka želimo preoblikovati način na koji povezujemo svijet kako bismo poboljšali našu budućnost. Europski model temelji se na ulaganjima u tvrdu i meku infrastrukturu, na održivim ulaganjima u digitalnu, klimatsku i energetsku infrastrukturu, promet, zdravstvo, obrazovanje i istraživanje, kao i u poticajno okruženje kojim se jamče jednaki uvjeti. Podupirat ćemo pametna ulaganja u kvalitetnu infrastrukturu, poštujući najviše socijalne i okolišne standarde u skladu s demokratskim vrijednostima EU-a te međunarodnim normama i standardima. Strategija Global Gateway primjer je na koji Europa može izgraditi otpornije veze sa svijetom

Visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell izjavio je: Veze u ključnim sektorima pomažu u izgradnji zajednica i jačanju otpornosti naših lanaca opskrbe. Snažnija Europa u svijetu podrazumijeva odlučnu suradnju s našim partnerima, čvrsto utemeljenu na našim temeljnim načelima. Strategijom Global Gateway ponovno potvrđujemo našu viziju jačanja veza koja se mora temeljiti na međunarodno prihvaćenim standardima, pravilima i propisima kako bi se osigurali jednaki uvjeti za sve.

Više o tome pročitajte ovdje

Print Friendly, PDF & Email