Objavljeno 5. siječnja 2023.Logo Europske komisije

Europska komisija objavila je analizu glavnih faktora koji utječu na sigurnost opskrbe hranom. U analizi je ispitano kako na sigurnost hrane utječu klimatske promjene, degradacija okoliša, ekonomske posljedice pandemije COVID-a te ruska invazija na Ukrajinu.

Temeljem najnovijih znanstvenih podataka utvrđene su sljedeće kategorije relevantnih čimbenika: biofizički i okolišni; istraživanje, inovacije i tehnologija; gospodarstvo i tržište; kvaliteta lanca opskrbe hranom; politički i institucionalni čimbenici; te sociokulturološki i demografski čimbenici. U analizi su ispitani i kratkoročni i dugoročni utjecaji, kao i međusobna isprepletenost svihčimbenika. Prikupljena su i u analizu uključena mišljenja brojnih dionika diljem EU-a.

U Europi dostupnost hrane trenutno nije upitna, ali raste bojazan za siromašna kućanstva kojima bi hrana mogla postati preskupa pa se zdravo za gotovo nikako ne smiju uzimati dostupnost, cijena hrane, iskoristivost ni stabilnost opskrbe. Na ove je faktore osobito važno obratiti pažnju jer neki od njih mogu otkriti gdje su slabosti u prehrambenom sustavu, ali i ugroziti sigurnost opskrbe. Europska unija potaknula je brojne inicijative kojima je cilj u realnom roku i uz upotrebu nužnih instrumenata potpore osigurati održiv, inkluzivan i otporan prehrambeni sustav.

Više informacija o temi potražite u danas objavljenoj analizi Europske komisije (na engleskom jeziku).

Print Friendly, PDF & Email