Objavljeno 2. veljače 2023.

Uoči 4. veljače, Svjetskog dana borbe protiv raka, a u okviru Europskog registra nejednakosti u području raka, Komisija i Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) danas su predstavile prvi pregled borbe protiv raka po zemljama,za sve države članice EU-a te za Norvešku i Island.

Podaci po zemljama pokazuju da su države članice EU-a u 2018. potrošile veliki iznos, gotovo 170 milijardi eura, na skrb za oboljele od raka. Drugi je važan zaključak da je rak pluća i dalje uvjerljivo najčešći uzrok smrti od raka. U pogledu stope smrtnosti od raka postoje međutim velike razlikei među državama članicama EU-a i unutar njih. To se dijelom može objasniti razlikama u izloženosti čimbenicima rizika za obolijevanje, ali i razlikama u kapacitetima zdravstvenih sustava za osiguravanje pravodobne i besplatne rane dijagnoze te kvalitetnog liječenja i skrbi za oboljele. Podaci pokazuju da identifikacija problemâ i dijeljenje najboljih praksi mogu pomoći državama članicama u nastojanju da se te razlike smanje.

Pregled će biti predstavljen na konferenciji na visokoj razini u okviru europskog plana za borbu protiv raka: „Konferencija o raku – Jednakost, izvrsnost i inovacija: moderna skrb za oboljele od raka za sve”, koju suorganiziraju Komisija i švedsko predsjedništvo Vijeća Europske unije.

Ostali zaključci pregleda borbe protiv raka po zemljama

U pregledu se ističu i druge važne činjenice:

  • Rak je krivac za 26 % izgubljenih života u EU-u, tj. drugi je po važnosti uzrok smrti u EU, nakon kardiovaskularnih bolesti.
  • Smrtnost je u nekim zemljama gotovo dvostruko veća nego u drugima, a postoje velike razlike u smrtnosti od raka i među spolovima.
  • Razlike u smrtnosti od raka povezane su i sa socioekonomskim nejednakostima. Takve se razlike dijelom mogu objasniti razlikama u izloženosti čimbenicima rizika kao što su pušenje, pretilost, štetna konzumacija alkohola ili onečišćenje zraka. Čimbenici rizika ukupno su uglavnom češći među muškarcima te u skupini niskoobrazovanih i osoba s nižim primanjima.
  • Različiti su i izazovi s kojima se zemlje EU-a suočavaju u pružanju visokokvalitetne skrbi za oboljele od raka. Neke su zemlje dobro opremljene, ali nemaju dovoljno kvalificiranog zdravstvenog osoblja, a druge imaju mnogo kvalificiranih liječnika, ali im nedostaje oprema, na primjer za liječenje zračenjem.
  • Rashodi za prevenciju posljednjih su se godina povećali, ali i dalje je riječ o samo 3,4 % ukupnih rashoda za zdravstvo.
  •  

Mjere za borbu protiv nejednakosti na razini EU-a

Komisija je u rekordnom vremenu već provela mnoge mjere iz europskog plana za borbu protiv raka. Nedavno, 23. siječnja, Komisija je službeno pokrenula europsku inicijativu za slikovne pretrage raka kako bi zdravstvenim radnicima, istraživačkim institutima i inovatorima pomogla da maksimalno iskoriste inovativna rješenja za liječenje raka utemeljena na podacima.

I nova preporuka Vijeća o probiru raka donesena u prosincu 2022. bitan je element novog programa probira raka koji financira EU, a kojim se nastoji ponuditi probir raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva za 90 % Europljana koji ispunjavaju uvjete i koji je proširen na rak pluća, prostate i, u određenim uvjetima, rak želuca.

Rad se nastavlja kako bismo dogodine donijeli više od 30 mjera. Među najvažnijim su inicijativama koje će Komisija predstaviti prijedlog za preporuku Vijeća o raku koji se može spriječiti cijepljenjem i ažuriranje Preporuke Vijeća iz 2009. o okolišu bez duhanskog dima, kako bi se povećala zaštita građana od duhana i pridonijelo tome da se do 2024. ostvari cilj „Generacija bez duhana”.

Kontekst

Uz pomoć OECD-a za prvu objavu 1. veljače 2023. pripremljeno je 29 pregleda borbe protiv raka po zemljama (EU-27, Island i Norveška). Ti pregledi služe kao alat za utvrđivanje nejednakosti u prevenciji raka i skrbi za oboljele. Oni pokazuju najvažnije uspjehe, izazove i razlike unutar svake zemlje i usporedbu rezultatâ pojedinih zemalja sa stanjem na razini EU-a. To može pomoći onima koji oblikuju politike i usmjeriti ulaganja i intervencije na regionalnoj i nacionalnoj razini te na razini EU-a u okviru europskog plana za borbu protiv raka.

Europski plan za borbu protiv raka jedan je od stupova europske zdravstvene unije koju je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila 2020. Plan EU-a za borbu protiv raka provodi se od 2021., a karakterizira ga novi, integrirani pristup prevenciji i liječenju raka koji se temelji na načelu “zdravlje u svim politikama” i uključuje različite dionike. U njemu se predlaže deset glavnih inicijativa i brojne mjere za borbu protiv raka usmjerene na sve faze tijeka bolesti.

Više informacija

Informativni članak – EU-ov plan za borbu protiv raka – gdje smo sada?

Informativni članak – Pregled borbe protiv raka po zemljama

Pregled borbe protiv raka po zemljama

Europski registar nejednakosti u području raka

Europski plan za borbu protiv raka

@EU_Health

Vijest Zajedničkog istraživačkog centra: Europski registar nejednakosti u području raka

Misija EU-a za borbu protiv raka

Misija EU-a za borbu protiv raka – Konferencija mladih osoba koje su preživjele rak

Izjave

Rak je gorući zdravstveni problem našeg doba. U prvom pregledu borbe protiv raka po zemljama, koji danas predstavljamo, očite su velike i neprihvatljive razlike među državama članicama EU-a. Europskim planom za borbu protiv raka, koji je dio snažne europske zdravstvene unije, nastavit ćemo neumorno raditi kako bismo te razlike bolje razumjeli, borili se protiv njih i uklonili ih. Rak je krivac za četvrtinu svih izgubljenih života u EU-u. Pobrinimo se da kvalitetno liječenje i skrb za oboljele budu jednako dostupni svima u Uniji, ma gdje živjeli!

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane – 01/02/2023

Europski plan za borbu protiv raka provodi se i svakodnevno daje rezultate. Pregled po zemljama pruža mnoštvo informacija za bolje razumijevanje razlika, uzroka i problema s kojima se države članice suočavaju u stalnoj borbi protiv raka. Potrebno je učiniti i više, a EU je spreman pomoći.

Potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas, nadležan za promicanje europskog načina života – 01/02/2023

Print Friendly, PDF & Email