Objavljeno 31. ožujka 2023.

Euroska Komisija donijela je treći godišnji program rada u okviru Europskog fonda za obranu (EDF), kojim je dodijeljeno 1,2 milijarde eura za zajedničke istraživačke i razvojne projekte u području obrane za 2023.

Ovim programom rada za 2023. Eurospka Komisija osigurava nova sredstva za projekte u području obrane radi zajedničkog razvoja strateških obrambenih sposobnosti i tehnologija. Program rada obuhvaća 34 teme strukturirane u pet tematskih poziva na podnošenje prijedloga, kao i tri poziva usmjerena na disruptivne tehnologije i MSP-ove. Tim će se pozivima poduprijeti projekti u kritičnim područjima, kao što su informiranost o stanju u svemiru i pomorstvu te razvoj prototipa europske patrolne korvete (EPC). Pozivima na podnošenje prijedloga pripremit će se teren za razvoj sljedeće generacije borbenih sustava, glavnih borbenih tenkova, europskih kapaciteta za neizravnu artiljerijsku potporu, kao i strateškog zračnog prijevoza tereta izvanredne veličine, ključnog kapaciteta za brzu potporu misijama diljem svijeta. Podupirat će se i namjenska rješenja za arhitekturu hardvera za energetski učinkovite sustave umjetne inteligencije koji obuhvaćaju sva područja. Sredstva namijenjena za pozive na podnošenje prijedloga za netematska istraživanja i razvoj za MSP-ove i istraživačke organizacije povećana su za 50 % u odnosu na 2022., čime se pruža snažnija potpora malim i srednjim poduzećima u području obrane.

Novim programom rada uvodi se i niz novih mjera za promicanje inovacija u području obrane u okviru programa EU-a za inovacije u području obrane (EUDIS) s proračunom od oko 220 milijuna eura. S pomoću EUDIS-a Komisija će podupirati inovativne poduzetnike, novoosnovana poduzeća i MSP-ove kako bi im pomogla da premoste tradicionalne prepreke pri ulasku natržište, predstave ideje tržištu i doprinesu jačanju sigurnosti i obrane EU-a.

Europski fond za obranu instrument je Komisije za potporu istraživanja i razvoja te suradnje u području obrane. Njime se ne zamjenjuju djelovanja država članica, nego se promiče suradnja između poduzeća svih veličina i aktera u području istraživanja u cijelom EU-u i Norveškoj. Više informacija dostupno je u priopćenju za medije.

Print Friendly, PDF & Email