Objavljeno 21. prosinca 2021.Prikaz digitalnih medija

Komisija je danas pokrenula savjetovanje o europskom aktu o slobodi medija, jednoj od najvažnijih inicijativa najavljenih u govoru predsjednice Ursule von der Leyen o stanju Unije 2021., koja bi trebala očuvati pluralizam i neovisnost medija na unutarnjem tržištu EU-a.

Věra Jourová, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost, izjavila je: Svaki dan svjedočimo pokušajima vlada ili privatnih skupina da izlože medije pritiscima. Krajnje je vrijeme da postignemo dogovor o zajedničkim zaštitnim mjerama na razini EU-a kako bismo očuvali neovisnost i pluralizam medija, što je nužno kako bi novinari mogli obavljati svoj posao i informirati građane bez straha ili pogodovanja. U nadolazećim mjesecima provest ćemo široko savjetovanje kako bismo mogli predložiti najbolja rješenja.

Svi dionici pozvani su na sudjelovanje u pozivu na očitovanje koji je danas na svim jezicima EU-a objavljen na portalu Iznesite svoje mišljenje. Sudionici mogu izraziti svoje mišljenje o Komisijinu opisu inicijative te obrazloženju njezine nužnosti i ciljeva. Doprinosi se mogu slati do 21. ožujka 2022.

Nakon poziva na očitovanje provest će se otvoreno javno savjetovanje u obliku detaljne ankete koja će se objaviti u siječnju 2022. i koja će se moći ispuniti tijekom nekoliko tjedana. Očekuje se da će se Europski akt o slobodi medija donijeti tijekom 2022.

Cilj tog akta, koji će se temeljiti na revidiranoj Direktivi o audiovizualnim medijskim uslugama, jačanje je unutarnjeg tržišta za medijska ulaganja i aktivnosti u Europi te je on ujedno i dio rada na jačanju demokracije u EU-u u okviru akcijskog plana za europsku demokraciju.

Akt će također dopuniti Akcijski plan za medijski i audiovizualni sektor, koji je usmjeren na održivost, otpornost i digitalnu transformaciju medijskog sektora.

Print Friendly, PDF & Email