Objavljeno 25. listopada 2021.Razvoj i inovacije

U okviru jedne od ključnih mjera iz Strategije EU-a za terapeutike protiv bolesti COVID-19, Komisija je danas utvrdila portfelj od 10 potencijalnih terapeutika protiv te bolesti. Utvrđeni popis temelji se na neovisnim znanstvenim savjetima, a usredotočen je na potencijalne terapeutike za koje postoji vjerojatnost da će biti odobreni pa dakle i uskoro dostupni na europskom tržištu. Ti će terapeutici u najkraćem mogućem roku omogućiti liječenje pacijenata u cijelom EU-u, pod uvjetom da Europska agencija za lijekove potvrdi njihovu djelotvornost i sigurnost.

Cijepljenje protiv bolesti COVID-19 nudi najbolju preventivnu zaštitu od infekcije, teškog oblika bolesti, gubitka života i dugotrajnih posljedica bolesti. Cijepljenje je najbolji način za okončanje pandemije i povratak u normalan život, ali usporedo s tim osiguravamo dostupnost najboljih terapeutika protiv bolesti COVID-19 za liječenje zaraženih.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Dok se nastavljamo nositi s izazovom bolesti COVID-19, važno je da se osim cijepljenjem još nekako zaštitimo. Utvrđivanjem 10 terapeutika protiv bolesti COVID-19 osigurat će se da građani dobiju najperspektivnije terapije protiv virusa.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Cijepljenje je jedini alat za sprečavanje hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih s bolešću COVID-19, i kao takav jedini je izlaz iz ove pandemije. Međutim, u međuvremenu su pacijentima koji boluju od bolesti COVID-19 potrebne sigurne i učinkovite terapije koje liječe infekciju, poboljšavaju izglede za brzo ozdravljenje, smanjuju stopu hospitalizacije i, što je najvažnije, sprečavaju gubitak životâ. Već smo potpisali četiri ugovora o zajedničkoj nabavi za različite lijekove protiv bolesti COVID-19 i spremni smo pregovarati o daljnjima. Cilj nam je idućih tjedana odobriti barem tri terapeutika i možda još dva do kraja godine te pomoći da što prije postanu dostupni državama članicama.

Strategija EU-a za terapeutike protiv bolesti COVID-19 sastavni je dio rada na izgradnji snažne europske zdravstvene unije, a osmišljena je po modelu uspješne Strategije EU-a za cjepiva.

Skupina neovisnih znanstvenih stručnjaka pregledala je 82 perspektivna terapeutika u poodmakloj fazi kliničkog razvoja i utvrdila 10 najperspektivnijih za EU-ov portfelj terapeutika protiv bolesti COVID-19, uzimajući u obzir da su za različite populacije pacijenata, različite faze i različite stupnjeve težine bolesti potrebne različite vrste proizvoda. koji su potom razvrstani u tri kategorije liječenja. Kako se budu pojavljivali novi znanstveni dokazi, popis će se ažurirati.

 • Antivirusna monoklonska antitijela, koja su nejdjelotvornija u najranijim fazama infekcije:
  • Ronapreve, kombinacija dviju vrsta monoklonskih antitijela (casirivimab i imdevimab), projekt poduzećâ Regeneron pharmaceuticals i Roche.
  • Xevudy (sotrovimab), projekt poduzećâ Vir Biotechnology i GlaxoSmithKline.
  • Evusheld, kombinacija dviju vrsta monoklonskih antitijela (tixagevimab i cilgavimab), projekt poduzeća AstraZeneca.
 • Oralni antivirusni lijekovi, s čijom primjenom treba započeti u što kraćem roku nakon infekcije:
  • Molnupiravir, projekt poduzeća Ridgeback Biotherapeutics i MSD.
  • PF-07321332, projekt poduzeća Pfizer.
  • AT-527, projekt poduzećâ Atea Pharmaceuticals i Roche.
 • Imunomodulatori, za liječenje hospitaliziranih pacijenata:
  • Actemra (tocilizumab), projekt poduzeća Roche Holding.
  • Kineret (anakinra), projekt poduzeća Swedish Orphan Biovitrum.
  • Olumiant (baricitinib), projekt poduzeća Eli Lilly.
  • Lenzilumab, projekt poduzeća Humanigen.

O sljedećim koracima doznajte na sljedećoj poveznici: Strategija za terapeutike protiv bolesti COVID-19 (europa.eu).

Print Friendly, PDF & Email