Objavljeno 3. svibnja 2022.

Europska komisija danas je pokrenula europski prostor za zdravstvene podatke, jedan od temelja snažne europske zdravstvene unije. Europski prostor za zdravstvene podatke pomoći će Uniji da ostvari izuzetan napredak u pružanju zdravstvene zaštite svim Europljanima. Građanima će omogućiti da kontroliraju i upotrebljavaju vlastite zdravstvene podatke u svojoj zemlji ili u drugim državama članicama. Njime se pridonosi izgradnji istinskog jedinstvenog tržišta za digitalne zdravstvene usluge i proizvode te uspostavlja dosljedan, pouzdan i učinkovit okvir za uporabu zdravstvenih podataka za istraživanje, inovacije, oblikovanje politika i regulatorne aktivnosti. Pritom se potpuno poštuju visoki standardi Unije u području zaštite podataka.

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas izjavio je: Ponosan sam što smo uspostavili prvi zajednički podatkovni prostor EU-a u određenom polju. Europski prostor za zdravstvene podatke novi je početak za politiku Unije u području digitalnog zdravstva. Njime se zdravstveni podaci stavljaju u službu građana i znanosti. Danas postavljamo temelje za siguran i pouzdan pristup zdravstvenim podacima koji je potpuno u skladu s temeljnim vrijednostima Unije.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides dodala je: Danas postavljamo još jedan stup europske zdravstvene unije. Naša vizija postaje stvarnost. Europski prostor za zdravstvene podatke važna je prekretnica u digitalnoj transformaciji zdravstva u Uniji. Njime se građani stavljaju u središte jer im se daje potpuna kontrola nad njihovim podacima radi poboljšanja zdravstvene zaštite u cijeloj Uniji. Ti će podaci, kojima će se pristupati u skladu sa strogim mjerama zaštite sigurnosti i privatnosti, biti i pravo blago za znanstvenike, istraživače, inovatore i oblikovatelje politika koji rade na pronalasku novih načina liječenja kojima se spašavaju životi. To je uistinu povijesni iskorak prema digitalnoj zdravstvenoj zaštiti u Uniji.

Građani dobivaju kontrolu nad svojim zdravstvenim podacima u matičnoj zemlji i preko granice

  • Zahvaljujući europskom prostoru za zdravstvene podatke građani će moći izravno, jednostavno i besplatno pristupiti podacima u elektroničkom obliku. Moći će ih jednostavno podijeliti sa zdravstvenim stručnjacima u svojoj zemlji i u drugim državama članicama i tako dobiti pristup boljoj zdravstvenoj zaštiti. Građani će imati potpunu kontrolu nad svojim podacima. Moći će dodavati podatke, ispravljati pogreške, ograničiti pristup drugih osoba svojim podacima i dobiti informacije o tome kako se i u koju svrhu ti podaci koriste.
  • Države članice osigurat će da se sažeci medicinskih podataka o pacijentu, e-recepti, medicinske slike i popratni nalazi, laboratorijski nalazi i otpusna pisma izdaju i prihvaćaju u zajedničkom europskom formatu.
  • Interoperabilnost i sigurnost postat će obvezni. Proizvođači sustava elektroničke zdravstvene evidencije morat će potvrditi usklađenost s tim standardima.
  • Kako bi se zaštitila prava građana, sve države članice morat će osnovati tijela za digitalno zdravstvo. Ta će tijela sudjelovati u prekograničnoj digitalnoj infrastrukturi koja će pacijentima omogućiti prekograničnu razmjenu podataka (MyHealth@EU).

Bolja uporaba zdravstvenih podataka za istraživanja, inovacije i oblikovanje politika

  • Europskim prostorom za zdravstvene podatke uspostavlja se čvrst pravni okvir za uporabu zdravstvenih podataka za istraživanje, inovacije, javno zdravlje, oblikovanje politika i regulatorne svrhe. Istraživači, inovatori, javne institucije i industrija imat će, pod strogim uvjetima, pristup velikim količinama kvalitetnih zdravstvenih podataka, koji su ključni za razvoj načina liječenja, cjepiva i medicinskih proizvoda kojima se spašavaju životi, za omogućavanje boljeg pristupa zdravstvenoj zaštiti i za povećanje otpornosti zdravstvenih sustava.
  • Kako bi dobili pristup takvim podacima, istraživači, poduzeća ili institucije zatražit će dozvolu od tijela za pristup zdravstvenim podacima, koje će osnovati svaka država članica. Pristup će se odobriti samo za uporabu zatraženih podataka u posebne svrhe, i to u zatvorenim i sigurnim okruženjima te bez otkrivanja identiteta pojedinca. Osim toga, strogo je zabranjeno koristiti podatke za donošenje odluka štetnih za građane, npr. o osmišljavanju štetnih proizvoda ili usluga ili o povećanju premije osiguranja.
  • Tijela za pristup zdravstvenim podacima priključit će se na novu decentraliziranu infrastrukturu EU-a za sekundarnu uporabu podataka (HealthData@EU), koja će se uspostaviti radi potpore prekograničnim projektima.

Više informacija možete pročitati ovdje

Print Friendly, PDF & Email