Objavljeno 27. prosinca 2023.

Objavljen je novi poziv za dostavu prijedloga namijenjen malim i srednjim poduzećima u turističkom sektoru “Prijelaz na održiviji i otporniji ekosustav – osnaživanje malih i srednjih poduzeća u sektoru turizma”.

Primarni je cilj pomoći turističkom sektoru EU-a da postane otporniji i usvoji ekološki prihvatljivije i otpornije prakse. Financiranje je osmišljeno kao sveobuhvatni paket podrške koji uključuje edukaciju, financijsku pomoć kao i savjetodavne usluge, koje se nude kroz partnerstvo ključnih dionika u turističkoj industriji.  

Krajnji korisnici mehanizma financiranja su mala i srednja poduzeća, uključujući novoosnovana poduzeća i poduzetnike. Prijave mogu podnijeti ključni dionici u turističkoj industriji, poslovne organizacije, specijalizirane konzultantske kuće, turistički stručnjaci itd. (više informacija o prihvatljivijim prijaviteljima nalazi se u tekstu poziva).  

EU Ecolabel i EMAS su vjerodostojne i prepoznate sheme certificiranja koje jamče održive i ekološki otporne prakse. Prijavitelji mogu dio svojih aktivnosti usmjeriti ka promociji okolišno prihvatljivih praksi i/ili usvajanju certifikata EU Ecolabel ili EMAS. Te aktivnosti mogu uključivati:

  • Podizanje svijesti i edukacije ključnih dionika u sektoru turizma o EU Ecolabelu i EMAS-u
  • Pružanje prilagođenih savjetodavnih usluga za SMEs, uključujući tehničku pomoć i edukaciju vezano za dobivanje eko-oznake EU Ecolabel/ EMAS za hotele i ostale smještajne jedinice
  • Prikupljanje i prikazivanje primjera dobre prakse tvrtki koje već posjeduju EU Ecolabel/EMAS
  • Projektna partnerstva također mogu imati koristi – pod određenim uvjetima – od izravne financijske potpore za pokrivanje certifikata o održivosti, kao što su troškovi registracije certifikata EU Ecolabel/EMAS i troškovi provedbe povezani s certifikatom/registracijom.  

Rok za prijave je 21. veljače 2024.

Više informacija o Pozivu dostupno je OVDJE.

Vodič za financiranje za EU turizam.

Katalog smještaja koji nose znak EU Ecolabel.

Program jedinstvenog tržišta (SMP) vezan za industriju turizma.

Print Friendly, PDF & Email