Objavljeno 14. prosinca 2022.Logo Europske komisije

Europska Komisija je predložila nova pravila za uporabu unaprijed dostavljenih informacija o putnicima (API). Ovaj je prijedlog jedna od ključnih mjera utvrđenih u strategiji EU-a za sigurnosnu uniju. EU nastavlja s jačanjem sigurnosne strukture čime se jača i zaštita građana EU-a, što je vidljivo i iz donesenog Petog izvješća o napretku prema uspostavi sigurnosne unije.

Informacije o putnicima pridonijele su poboljšanju graničnih kontrola, smanjenju nezakonitih migracija i identifikaciji osoba koje predstavljaju sigurnosni rizik. Svake godine više od milijardu putnika ulazi u EU, izlazi iz njega ili putuje unutar EU-a. Novim pravilima poboljšat će se upotreba podataka iz sustava API za provođenje provjera putnika prije njihova dolaska na vanjske granice EU-a. Novim pravilima poboljšat će se i borba protiv teških kaznenih djela i terorizma unutar EU-a.

Komisija je danas predložila i novi akcijski plan o trgovini kulturnim dobrima, što je i dalje među najunosnijim izvorima zarade za skupine organiziranog kriminala.

Više informacija dostupno je na internetu u priopćenju za medije, pitanjima i odgovorima te u informativnom članku.

Print Friendly, PDF & Email