Objavljeno 25. lipnja 2024.

Europska Komisija počinje s prvom međuevaluacijom inicijative Europske prijestolnice kulture (EPK) 2020. – 2033. i otvara javno savjetovanje namijenjeno svim dionicima uključenima u implementaciju, upravljanje i provedbu EPK, kao i pripadnicima šire publike koji sudjeluju u kulturnom sektoru. Javno savjetovanje otvoreno je do 24. rujna 2024. godine.

Ovom evaluacijom nastoji se identificirati puni utjecaj Europske prijestolnice kulture u posljednjih deset godina, shvatiti puni potencijal koji za gradove predstavlja titula domaćina EPK, pružiti lekcije budućim gradovima i onima koji su zainteresirani za razvoj svojih kulturnih strategija te razmisliti o načinima kojima bi se inicijativa mogla poboljšati u tekućem i budućem razdoblju. Rezultati javnog savjetovanja koristit će se zajedno s drugim podacima s ciljem pružanja informacija za prvu međuevaluaciju EPK 2020. – 2033. i bit će uneseni u izvješće Europske komisije koje se podnosi Europskom parlamentuVijeću Europske unije i Europskom odboru regija.

Javno savjetovanje dostupno je na svim jezicima Europske unije i otvoreno je do 24. rujna 2024., a moguće mu je pristupiti putem ove poveznice.

Inicijativa Europske prijestolnice kulture pokrenuta je 1985. godine i razvila se u jednu od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europskoj uniji. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati vidljivu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana, zajednice i raznih sudionika te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice. Kad grad ponese titulu europske prijestolnice kulture ujedno dobiva sjajnu priliku da kulturnim programima promijeni svoj imidž, postane vidljiviji na karti svijeta, promiče održivi turizam i unaprijedi svoje razvojne planove. Titula ima dugoročan učinak ne samo na kulturnu nego i na društvenu i gospodarsku situaciju u gradu i u okolici. Ciljevi ove inicijative su relevantniji nego ikad – pružiti Europljanima priliku da saznaju više o kulturama jedni drugih kako bi uživali u njihovoj zajedničkoj povijesti i vrijednostima te kako bi iskusili osjećaj pripadnosti istoj europskoj zajednici i razvili europske kulturne veze i partnerstva te naglasili ulogu kulture u razvoju gradova.

Print Friendly, PDF & Email