Objavljeno 15. prosinca 2023.

Europska Komisija objavlila je poziv europskim gradovima koji su predani održivosti da se prijave za nagrade Zelena prijestolnice Europe i Zeleni list 2026.

Gradovi se pozivaju da se prijave putem ove internetske stranice do 30. travnja 2024.

Skupina neovisnih stručnjaka za održivost gradova preispitat će i ocijeniti uspješnost konkurentnih gradova na temelju sedam okolišnih pokazatelja: kvaliteta zraka; voda, bioraznolikost, zelene površine i održivo korištenje zemljišta; otpad i kružno gospodarstvo; buka; ublažavanje klimatskih promjena i prilagodba klimatskim promjenama. Na temelju preporuka stručnjaka i provjere činjeničnog stanja Komisija će odabrati najbolje gradove.

Budući da više od dvije trećine europskog stanovništva živi u gradovima, gradovi imaju vodeću ulogu u socijalnoj, ekološkoj i gospodarskoj transformaciji koja je prioritet europskog zelenog plana. Europska Komisija je pokrenula Nagradu za zelenu prijestolnicu Europe kako bi potaknula gradove da postanu zeleniji i čišći. Nagradama se promiču i nagrađuju napori europskih gradova koji nastoje smanjiti utjecaj na lokalno i globalno okruženje, čime se poboljšava kvaliteta života stanovnika. Šesnaest gradova osvojilo je nagradu Zelena prijestolnica Europe, a 17 manjih gradova osvojilo je nagradu Europski zeleni list, čime je stvorena sve veća mreža europskih gradova koji dijele zajedničku viziju i stručno znanje te nadahnjuju druge svojim primjerom.

Više informacija nalazi se u vijestima

Print Friendly, PDF & Email