Objavljeno 16. veljače 2023.

Izolirano okruženje podupire se iz programa Digitalna Europa, programa financiranja EU-a usmjerenog na predstavljanje digitalne tehnologije poduzećima, građanima i javnim upravama.

Europska Komisija je pokrenula Europsko regulatorno izolirano okruženje za tehnologiju blockchain. Izolirana okruženja kontrolirana su okruženja u kojima poduzeća mogu testirati proizvode i usluge uz suradnju s relevantnim regulatornim tijelima.

Tim će se okvirom osigurati pravna sigurnost primjene decentraliziranih tehnoloških rješenja povezanih s tehnologijom blockchain.  U sigurnom okruženju utvrdit će se prepreke iz pravne i regulatorne perspektive te pružiti pravni savjeti, regulatorno iskustvo i smjernice. Time bi se regulatornim i nadzornim tijelima trebalo omogućiti i da unaprijede znanje o najsuvremenijim tehnologijama blockchaina i razmijene najbolje prakse putem dijaloga.

Od 2023. do 2026. godine u okviru izoliranog okruženja godišnje će se podupirati 20 projekata, uključujući uporabu europske infrastrukture za usluge blackchaina u javnom sektoru na europskoj blockchain infrastrukturi za usluge, višedržavnom projektu u okviru digitalnog desetljeća koji podupire Komisija, sve države članice te Norveška i Lihtenštajn. Prvi poziv bit će otvoren do 14. travnja 2023. godine.

Izolirano okruženje podupire se iz programa Digitalna Europa, programa financiranja EU-a usmjerenog na predstavljanje digitalne tehnologije poduzećima, građanima i javnim upravama.

Izolirano okruženje pomoći će Europi i da ostvari ambicije u pogledu digitalnog vodstva u digitalnom desetljeću jer će smanjenje pravne nesigurnosti oko primjene blackchaina omogućiti primjenu u svim sektorima.

Više informacija na izoliranom okruženju i informacije za zainteresirane strane dostupno je na ovom web-mjestu, dokument s pitanjima i odgovorima dostupan je ovdje, a obrasci za prijavu dostupni su ovdje.

Print Friendly, PDF & Email