Objavljeno 23. studenoga 2022.

Komisija je oodobrila zaštićenu oznaku izvornosti za meso istarskog goveda – boškarina iz Hrvatske i Slovenije (Istarski poluotok), kao i dvije zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla: za samoborske češnjovke iz Hrvatske i za kozje meso Katsikaki Limnou iz Grčke.

Meso istarskog goveda – boškarina dobiva se od goveda rođenih na području Istarskog poluotoka i tradicionalno uzgajanih. Svijetloružičaste do tamnocrvene boje, ima ugodan miris i karakterističan okus govedine te je prikladno za pripremu raznih mesnih jela. Samoborska češnjovka dimljena je kobasica za pečenje izrađena od svinjetine, govedine ili teletine uz dodatak svježeg češnjaka i suhog bijelog vina proizvedenog na području Samobora na sjeveru Hrvatske, a kao sastojak se obično koristi u tradicionalnim jelima.

Ovi novi nazivi dodat će se na popis 1601 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni. Popis svih zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla možete pronaći u bazi podataka eAmbrosia. Više informacija o sustavima kvalitete potražite na ovoj poveznici, kao i na portalu GIView

Print Friendly, PDF & Email