Objavljeno 25. studenoga 2021.Ubacivanje glasačkog listića u glasačku kutiju

Europska komisija danas je predstavila prijedlog o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju u okviru mjera za zaštitu integriteta izbora i otvorenih demokratskih rasprava. Prema predloženim pravilima zahtijevalo bi se da svaki politički oglas bude jasno označen kao takav i da sadržava informaciju o tome tko ga je platio i koliko. Političke tehnike ciljanja i isticanja trebalo bi javno objasniti na dosad najdetaljniji način i zabraniti upotrebu osjetljivih osobnih podataka bez izričitog pristanka dotične osobe. Komisija je danas predložila i ažuriranje postojećih pravila EU-a o „mobilnim građanima” i njihovu pravu na glasovanje na lokalnim i europskim izborima kao i pravila o financiranju europskih političkih stranaka i zaklada.

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourová izjavila je: Izbori ne smiju biti natjecanje u primjeni prikrivenih i netransparentnih metoda. Građani moraju znati zašto vide oglas, tko ga je platio i koliko i koji su kriteriji mikrociljanja primijenjeni. Nove tehnologije trebale bi biti sredstvo za emancipaciju, a ne manipulaciju. Ovaj ambiciozan prijedlog omogućit će dosad nezabilježenu transparentnost političkih kampanja i ograničiti prikrivene tehnike ciljanja.

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders izjavio je: Pravedni i transparentni izbori sastavni su dio dinamičnog i funkcionalnog društva. Zato trebamo poduprijeti uključivo i ravnopravno sudjelovanje u izborima za Europski parlament 2024. i u lokalnim izborima u cijelom EU-u. Prijedlogom o političkom oglašavanju zaštitit ćemo osobne podatke u kontekstu političkog oglašavanja, a time i sam demokratski proces. Tako zajednički unaprjeđujemo demokraciju.

Više informacija dostupno je ovdje

Print Friendly, PDF & Email