Objavljeno 5. prosinca 2022.

U okviru provedbe aktivnosti Europe Direct Koprivničko-križevačke županije, a u suradnji s Deskom Kreativna Europa, Nacionalnom kontakt točkom Programa Unije CERV i ENTER-om Koprivnica, 05. prosinca 2022. godine održan je hibridni događaj pod nazivom „Inkluzija kao standard europskog društva i kulture“.

Europe Direct Koprivničko-križevačke županije kao jedan od 11 Europe Direct centara u Hrvatskoj promovira vrijednosti i načela Europske unije na lokalnoj i regionalnoj razini pa je s tim ciljem organiziran i ovaj događaj kojem je svrha inkluzija u kojoj važnu ulogu imaju upravo udruge koje velikim dijelom zastupaju interese ranjivih skupina te im omogućuju lakše uključivanje u život zajednice.

Svim prisutnima uvodno su se obratili Melita Birčić, ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika grada Koprivnice i Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnateljice Ureda za udruge pri Vladi Republike Hrvatske. Govornici su čestitali gradu Koprivnici koji je ove godine primio nagradu za europsku prijestolnicu uključenosti i raznolikosti od strane Europske komisije.

U prvom dijelu događanja održana je panel rasprava u kojoj su Anera Stopfer i Morana Bigač Leš, predstavnice Deska Kreativna Europa, te Željka Markulin predstavnica Nacionalne kontakt točke Programa Unije CERV predstavile panelistice Miru Anić iz Inkluzivne kuće Zvono, Kseniju Ostriž, zamjenicu gradonačelnika grada Koprivnice i Sanju Bencetić s Arhitektonskog fakulteta Zagreb. Panelistice su predstavile svoje organizacije i projekte kao konkretne primjere dobre prakse u području inkluzije te dale uvid na koji će način Programi unije CERV i Kreativna Europa podupiru ciljeve Europske komisije na području inkluzije u razdoblju 2021.-2027. Nakon prvog panela, prisutnima se online obratio Marco Paiva, predsjednik udruge Terra Amarela iz Portugala  te predstavio rad svoje udruge koja uključuje skupinu umjetnika-osoba s invaliditetom iz različitih kreativnih područja.

Drugi panel održan je na temu iskustva u provedbi EU projekata kao priprema za nove natječaje iz Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027. Na panelu su sudjelovale predstavnice civilnog društva s područja Koprivničko-križevačke županije: Marija Mraz, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice, Adela Sočev, ravnateljica GDCK Koprivnica i Marina Švagelj Jažić, predsjednica Udruge HERA Križevci. Panelistice su razmijenile dosadašnja iskustva u provedbi projekata iz fondova Europske unije, izazove s kojima su se susretale i očekivanja u okviru novih natječaja iz Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027. te potaknule sudionike da se još aktivnije  uključe u  novu financijsku perspektivu i tako jačaju kapacitete svojih udruga i korisnika i doprinesu razvoju lokalne zajednice. Nakon drugog panela uslijedilo je umrežavanje predstavnika udruga s ciljem razvoja novih zajedničkih projekata.

Ovaj hibridni događaj pratilo je oko 140 sudionika s područja Republike Hrvatske ali i susjednih država, od čega je njih tridesetak s područja Koprivničko-križevačke županije bilo i fizički prisutno u prostorijama ENTER-a.

Print Friendly, PDF & Email