Objavljeno 23. siječnja 2023.

Euroguidance prekogranični seminar međunarodni je seminar koji se jednom godišnje kontinuirano održava od 2005. godine i okuplja osamdesetak praktičara iz ukupno 11 europskih zemalja. Ove godine seminar će se održati od 22. do 24. svibnja u njemačkom gradu Dresdenu na temu “Working as a guidance counsellor in a changing world – (do) we have what it takes?”. Cilj seminara je sagledavanja uloge praktičara u profesionalnom usmjeravanju u trenutnom kontekstu stalnih promjena te davanja praktičnog uvida u njihov rad, kao i u izazove s kojima se svakodnevno suočavaju.

Globalni izazovi poput starenja društva, klimatskih promjena ili digitalne transformacije gospodarstva i društva iz dana u dan značajno mijenjaju opseg rada stručnjaka u profesionalnom usmjeravanju širom svijeta. Uz to pandemija koronavirusa posljednjih je godina dodatno ubrzala ove procese pa je tako, primjerice, telefonsko i online savjetovanje danas sastavni dio komunikacije s klijentima, a razvijaju se brojni novi online portali i digitalne usluge samoinformiranja. Drugi je veliki izazov povećana potražnja za kvalificiranom radnom snagom i potreba za zapošljavanjem kvalificiranih radnika iz inozemstva, kao i integracija izbjeglica i migranata na tržište rada.

Stručnjaci u profesionalnom usmjeravanju svakodnevno moraju znati odgovoriti na vrlo različite izazove kako bi svojim korisnicima pružili kvalitetnu uslugu. Kako demografske, digitalne i ekološke strukturne promjene u obrazovanju, zapošljavanju i radu utječu na rad praktičara u profesionalnom usmjeravanju? Jesu li praktičari spremni odgovoriti na izazove? Koja znanja i kompetencije su im potrebne i kako se mogu izgraditi?

Ovogodišnji prekogranični seminar ima za cilj pobliže sagledati ulogu praktičara u profesionalnom usmjeravanju u trenutnom kontekstu stalnih promjena te dati praktičan uvid u njihov rad, kao i u izazove s kojima se svakodnevno suočavaju.

Više o Euroguidance prekograničnom seminaru

Euroguidance prekogranični seminar međunarodni je seminar koji se jednom godišnje kontinuirano održava od 2005. godine i okuplja osamdesetak praktičara iz ukupno 11 europskih zemalja: Austrije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Latvije, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Slovačke i Srbije. Sudjelovanjem na seminaru praktičari iz područja profesionalnog usmjeravanja imaju priliku usvojiti nova znanja, razmijeniti iskustva o aktualnim trendovima i temama u profesionalnom usmjeravanju te umrežiti se i ostvariti suradnju s kolegama iz drugih europskih zemalja. Svaka zemlja suorganizatorica na seminar šalje izaslanstvo od nekoliko predstavnika iz područja zapošljavanja i/ili obrazovanja, ovisno o godišnjoj temi seminara. Više informacija o prošlogodišnjim seminarima nalazi se na službenim mrežnim stranicama Euroguidance mreže.

Print Friendly, PDF & Email