Objavljeno 4. prosinca 2022.

Javna potpora euru prema najnovijem istraživanju Eurobarometra i dalje je vrlo snažna. Istraživanje pokazuje da 77 % ispitanika smatra da je euro dobar za EU, a 69 % smatra da je dobar za njihovu zemlju. 

Osim toga, rezultati pokazuju visoku razinu potpore Mehanizmu za oporavak i otpornost, instrumentu u središtu instrumenta NextGenerationEU. 75 % ispitanikapodržava ideju plana oporavka kojim se podupiru sve države članice pod uvjetom da provode zelena, digitalna i socijalna ulaganja i reforme. 

Rezultati pokazuju i snažnu potporu instrumentu SURE, u vrijednosti od 100 milijardi eura, namijenjenom zaštiti radnih mjesta i prihoda pogođenih pandemijom bolesti COVID-19. Velika većina ispitanika (80 %) smatra da su zajmovi EU-a za  zainteresirane države članice za zaštitu radnih mjesta bili dobra odluka. 

U anketi se također tražilo mišljenje građana o određenim pitanjima povezanima s eurokovanicama i novčanicama eura. Utvrđeno je da 64 % ispitanika podržava ukidanje kovanica od jednog i dva centa, što odražava visoku i stabilnu razinu potpore s apsolutnom većinom u svim zemljama europodručja.

Istraživanje Eurobarometra provedeno je od 3. do 11. listopada 2022. na približno 17,800 ispitanika iz 19 država članica europodručja, pri čemu je izmjerena percepcija javnosti o financijskoj potpori EU-a pruženoj državama članicama EU-a za prevladavanje krize uzrokovane bolešću COVID-19. Potpuni rezultati dostupni su ovdje

Print Friendly, PDF & Email