Objavljeno 17. siječnja 2022.Euro kovanice

Humanitarne krize diljem svijeta i dalje su u porastu. Humanitarne potrebe sve su veće uslijed sukoba i nasilja, prirodnih katastrofa kao što su poplave ili su potaknute klimatskim promjenama i uništavanjem okoliša. Kako bi pomogla najugroženijima diljem svijeta, Komisija je za 2022. usuglasila početni godišnji proračun za humanitarnu pomoć u iznosu od 1,5 milijardi eura.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič izjavio je: Humanitarne potrebe na rekordno su visokoj razini i nastavljaju rasti. Razlog tome su sukobi, ali i sve su više posljedica globalnih izazova kao što su klimatske promjene i COVID-19. Sredstvima za humanitarnu pomoć EU-u će se omogućiti da i dalje spašava živote i pokriva osnovne potrebe pogođenog stanovništva. Odgovaramo na nove i vrlo vidljive krize, ali to ne znači da ne trebamo obeshrabriti rješavanje postojećih, dugotrajnih ili ponavljajućih humanitarnih kriza, kao što su one u Kolumbiji ili Južnom Sudanu ili situacije u kojoj se nalaze pripadnici naroda Rohinđa.

Humanitarna pomoćEU-a 2022. raspodijelit će se na sljedeći način: supsaharskoj Africi dodijelit će se 469 milijuna eura, 351 milijun eura dodijelit će se za potrebe na Bliskog istoka i sjeverne Afrike, sa 152 milijuna eura financirat će se projekti u jugoistočnoj Europi i u europskom susjedstvu, 188 milijuna eura dodijelit će se najugroženijim skupinama stanovništva u Aziji i Latinskoj Americi. 370 milijuna eura upotrijebit će se za postojeće krize ili iznenadne vrhunce postojećih kriza, kao i za druge operacije. Više pojedinosti dostupno je u priopćenju za medije.

Print Friendly, PDF & Email