Objavljeno 10. veljače 2022.

Europska komisija čestita 27 mladih pobjednika natjecanja u prevođenju Juvenes Translatores za srednje škole, koji su proglašeni u okviru danas održanog internetskog događanja, a među kojima je i pobjednica za Hrvatsku, Patricija Petrinac iz V. gimnazije u Zagrebu. Natjecatelji su za prijevod mogli odabrati bilo koju kombinaciju dvaju od 24 službena jezika EU-a. Od 552 dostupne jezične kombinacije, 2 940 mladih prevoditelja iz 689 škola koje su sudjelovale u natjecanju iskoristilo je njih 153, a među manje uobičajenima bili su prijevodi s portugalskog na finski, s bugarskog na švedski i sa slovačkog na grčki.

Povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn izjavio je: Tema ovogodišnjeg natjecanja „Zakoračimo u zeleniju budućnost” odražava namjeru EU-a da počne intenzivnije raditi na boljoj, zelenijoj i digitalnijoj Europi. Ove godine, koja je Europska godina mladih, posebno priliči nagraditi mlade pobjednike i pohvaliti njihov rad. Čestitam njima, ali i njihovim učiteljima, koji učenicima usađuju ljubav prema jezicima.

Natjecanje Juvenes Translatores organizira se kako bi se potaknulo učenje stranih jezika u školama i mladima omogućilo da se okušaju kao prevoditelji. Na natjecanju, koje se održava istovremeno u svim odabranim školama u cijelom EU-u, mogu sudjelovati 17-godišnji učenici srednjih škola.

Print Friendly, PDF & Email