Objavljeno 20. siječnja 2023.

Europska komisija, države članice Unije i 26 partnerskih zemalja pokrenula je „Koaliciju ministara trgovine za klimu”, prvi globalni forum na ministarskoj razini posvećen pitanjima trgovine, klime i održivog razvoja.

Koalicija će poticati globalno djelovanje u cilju promicanja trgovinskih politika koje mogu pomoći u rješavanju problema povezanih s klimatskim promjenama putem lokalnih i globalnih inicijativa.

Cilj je Koalicije izgraditi partnerstva između trgovinskih i klimatskih organizacija kako bi se utvrdili načini na koje trgovinska politika može pridonijeti u suočavanju s klimatskim promjenama. Koalicija će promicati trgovinu i ulaganja u robu, usluge i tehnologije koje pomažu u ublažavanju i prilagodbi klimatskim promjenama.

Važan je dio agende Koalicije utvrditi kako se trgovinskim politikama može pružiti potpora najranjivijim zemljama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama koje su izložene najvećim rizicima zbog klimatskih promjena.

U tom političkom dijalogu na visokoj razini sudjelovat će ministri trgovine iz različitih regija s različitim razinama dohotka. U radu Koalicije sudjelovat će civilno društvo, poduzeća, međunarodne organizacije te klimatske i financijske organizacije.

Koaliciji se mogu pridružiti sve zainteresirane zemlje, a zasad broji više od 50 ministara iz 27 jurisdikcija. Koaliciju zajedno vode Ekvador, EU, Kenija i Novi Zeland. Ostale su sudionice Angola, Australija, Barbados, Cabo Verde, Kanada, Kolumbija, Kostarika, Island, Gambija, Japan (vanjski poslovi i trgovina), Republika Koreja, Maldivi, Mozambik, Norveška, Filipini, Ruanda, Zambija, Singapur, Švicarska, Ukrajina, Ujedinjena Kraljevina, Sjedinjene Američke Države i Vanuatu.

Koalicija će dati političke smjernice i utvrditi trgovinske strategije za prilagodbu promjenjivim klimatskim uvjetima i ekstremnim vremenskim prilikama, primjerice putem proizvodnje, širenja, dostupnosti i uvođenja klimatski prihvatljivih tehnologija. Fokusirat će se na pronalaženje trgovinskih rješenja za klimatsku krizu u skladu s Okvirnom konvencijom Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC), Pariškim sporazumom i ciljevima održivog razvoja te će pružati potporu radu u tom području u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email