Objavljeno 17. rujna 2021.Zastava Europske unije

Komisija i Visoki predstavnik donijeli su Zajedničku komunikaciju o Strategiji EU-a za suradnju u indo-pacifičkoj regiji. Zajednička komunikacija sadržava konkretne mjere za pojačanje strateške suradnje s tom regijom, u skladu sa zaduženjem koje je Vijeće izdalo 19. travnja 2021.

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Indo-pacifička regija, od istočne obale Afrike do pacifičkih otočnih država, ima sve veći gospodarski, demografski i politički značaj. U duhu naših vrijednosti, današnjim prijedlozima nudimo jače partnerstvo za povećanje trgovine, ulaganja i povezivosti, ali i za rješavanje zajedničkih, globalnih problema i učvršćenje međunarodnog poretka koji se temelji na pravilima.

Visoki predstavnik / potpredsjednik Josep Borrell izjavio je: Težište svjetskih kretanja pomiče se prema indo-pacifičkom području, u geoekonomskom i geopolitičkom smislu. Budućnost EU-a i budućnost indo-pacifičke regije međusobno su povezane. EU je već glavni ulagač, glavni partner u razvojnoj suradnji i jedan od najvećih trgovinskih partnera te regije. Naš angažman usmjeren je na očuvanje slobodne i otvorene indo-pacifičke regije za sve te izgradnju snažnih i trajnih partnerstava u cilju suradnje na pitanjima od zelene tranzicije, preko upravljanja oceanima ili digitalne agende do sigurnosti i obrane. Više informacija dostupno je ovdje.

Print Friendly, PDF & Email