Objavljeno 24. studenoga 2021.Mladi sudjeluju u programu Erasmus

Komisija je danas, nakon donošenja godišnjeg programa rada za 2022., objavila pozive na podnošenje prijedloga u okviru programa Erasmus+ za sljedeću godinu. Za program Erasmus+ izdvojit će se čak 3,9 milijardi eura te će on i dalje pružati mogućnosti za studiranje u inozemstvu, stažiranje, naukovanje, razmjenu osoblja i prekograničnu suradnju u različitim područjima povezanima s obrazovanjem i osposobljavanjem, mladima i sportom. Osim općeg poziva, godišnji program rada obuhvaća i odvojene aktivnosti, kao što je inicijativa Europska sveučilišta.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas rekao je: Novi pozivi na podnošenje prijedloga u okviru programa Erasmus+ za 2022. posebno su važni. U 2022. obilježit ćemo 35. obljetnicu programa, ali i godinu posvećenu mladima. Erasmus je već dugi niz godina nezaboravno iskustvo, a 2022. će biti još nezaboravnija! Nadamo se da ćemo ga učiniti još uključivijim i dalekosežnijim te omogućiti mladima da uče i putuju nakon mnogo teških mjeseci.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: Erasmus+ će sljedeće godine proslaviti 35 godina uspješnog pružanja prilika za studiranje, učenje i osposobljavanje u inozemstvu. Svi se sudionici slažu da je riječ o iskustvu koje im je promijenilo život i obilježilo njihov osobni i profesionalni put te pokazalo što znači živjeti u Europskoj uniji. Želimo dati priliku što većem broju ljudi da sudjeluju u programu Erasmus+ i iskoriste prednosti koje pruža. Sljedeće ćemo godine proslaviti i Europsku godinu mladih, a Erasmus+ imat će središnju ulogu u tome.

I dalje će se pružati potpora mladima te će ih se poticati da sudjeluju u demokratskom životu, što će znatno pridonijeti ciljevima Europske godine mladih 2022., najavljene u govoru o stanju Unije u rujnu 2021. Pojačat će se i mobilnost i suradnja, koje su temeljne aktivnosti programa. Glavne novosti današnjih poziva: Erasmus+: Gotovo 3,9 milijardi eura u 2022. (europa.eu).

Print Friendly, PDF & Email