Objavljeno 31. svibnja 2021.Logo Europske komisije

Komisija je danas pokrenula javno savjetovanje o mogućim novim mjerama za ekološki dizajn i označivanje energetske učinkovitosti mobilnih telefona i tableta. Cilj je savjetovanja prikupiti povratne informacije od svih dionika o mogućim novim mjerama, kao i informacije o navikama korisnika, preferencijama i odlukama o kupnji, uporabi, popravku i recikliranju mobilnih telefona i tableta.

Rezultati savjetovanja pomoći će Komisiji da procijeni relevantnost novih regulatornih mjera kako bi se osiguralo da ti proizvodi postanu energetski učinkovitiji i održiviji te da ih je lakše popraviti, poboljšati, ponovno upotrijebiti i reciklirati. Nove inicijative za dulji životni ciklus proizvoda i osiguravanje da se upotrijebljeni resursi zadrže u gospodarstvu EU-a što je dulje moguće najavljene su u novom akcijskom planu za kružno gospodarstvo koji je Komisija donijela 2020., uključujući moguće mjere za mobilne telefone i tablete.

Komisija je prije nekoliko tjedana objavila pripremnu studiju o ekološkom dizajnu mobilnih telefona, pametnih telefona i tableta u kojoj se ocjenjuje izvedivost zahtjeva za ekološki dizajn i označivanje energetske učinkovitosti za te skupine proizvoda. Direktivom o ekološkom dizajnu utvrđuju se minimalni zahtjevi za proizvode kako bi se poboljšala njihova ekološka učinkovitost u smislu potrošnje energije, potrošnje vode, razina emisija i učinkovitosti materijala (kružno gospodarstvo).

U skladu s Uredbom o označivanju energetske učinkovitosti tim se zakonodavstvom osigurava da se proizvodi s najgorim svojstvima ne mogu staviti na tržište EU-a te se potrošačima omogućuje informirani odabir energetski učinkovitih proizvoda. Javno savjetovanje bit će otvoreno do 23. kolovoza 2021.

Print Friendly, PDF & Email