Objavljeno 18. listopada 2021.Ilustracija slobodne farme

Komisija je danas u okviru svoje strategije „od polja do stola” pokrenula javno savjetovanje o reviziji zakonodavstva o dobrobiti životinja.

Cilj revizije je predstaviti revidirani zakonodavni prijedlog državama članicama i Europskom parlamentu u roku od dvije godine. Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, izjavila je: Dobrobit životinja referentna je vrijednost za civilizirana društva. Održiva proizvodnja hrane ne može se postići bez da to uzmemo u obzir te je stup naše strategije „od polja do stola”. Naši su sugrađani zabrinuti za dobrobit životinja i žele da Europska unija učini više za njih. Stajališta građana stoga su ključna kada se uključimo u razvoj budućih pravila EU-a o dobrobiti životinja. Posebnu ćemo pozornost posvetiti i tome što poljoprivrednici, subjekti u poslovanju s hranom, nevladine organizacije i javna tijela misle u vezi s tom temom. Pomozite nam izgraditi bolju budućnost za životinje u EU-u aktivnim sudjelovanjem u savjetovanju koje pokrećemo danas.

Njezinu videoporuku možete pogledati ovdje. Očekuje se da će se savjetovanjem, koje će trajati 14 tjedana, do 21. siječnja 2022., prikupiti stajališta šire javnosti i raznih dionika u sektoru o širokom rasponu tema. Slijedi plan koji je objavljen prošlog ljeta i na koji je primljeno gotovo tisuću komentara.  Cilj revizije je osigurati višu razinu dobrobiti životinja, uskladiti zakonodavstvo EU-a s najnovijim znanstvenim dokazima, proširiti područje primjene i olakšati provedbu. Više informacija možete pronaći ovdje.

Print Friendly, PDF & Email