Objavljeno 12. svibnja 2022.

Uz podršku Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, u zagrebačkom CineStar Branimir Mingle Mallu svečano je otvoren LEAP Summit. Multidisciplinarna konferencija, u svom sedmom izdanju okupila je sudionike iz više od 20 zemalja te više od 60 inozemnih i domaćih predavača.

Dvodnevna konferencija otvorena je na glavnoj LEAP pozornici s koje je sudionike pozdravila zamjenica voditelja predstavništva Europske komisije u Zagrebu, Maja Orel Schwarz, istaknuvši kako su vrijednosti koje promiče LEAP Summit upravo one koje svojim projektima, poputa Erasmus+ i Horizon Europa, promiče i Europska unija. 

„Naš je posao čuvati europske principe i vrijednosti, promicati ih te prvenstveno, težiti ispuniti pun potencijal Europe kao najboljeg mjesta na svijetu. Vaša budućnost je naša budućnost i raduje nas što smo vam podrška u novoj eri vaših života. Godina 2022. Europska je godina mladih, a to je izvrsna prilika za podršku Europske komisije ovom summitu“, dodala je Orel Schwarz.

Buduće lidere i inovatore pozdravila je i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka Josić, koja je istaknula kako su mnogi od panelista konferencije svoje ideje pretvorili u uspješan posao poznat izvan granica Hrvatske. Dodala je da je ovaj summit mladima prilika za učenje kreiranja pozitivnog i stimulativnog poslovnog okruženja i pokretanja posla u domovini. 

Na tri različite pozornice: LEAP stage, Ideas & Tech by EEN i Green stage, prvoga dana summita izmjenjivali su se brojni renomirani govornici, panelisti, predstavnici tvrtki, start-upova i freelancera, koji su s publikom podijelili svoja iskustva vezana uz poduzetništvo, održivi razvoj, inovacije, digitale tehnologije te razvoj karijera.

Ovogodišnji LEAP obilježilo je izlaganje stručnjaka Europske komisije za e-mobility i smart mobility Jaimea Ruiza Huescara, stručnjakinje za umjetnu inteligenciju i podatke, Lidije Kralj, poznatog TikTok influencera Daria Marčaca i člana Uprave i potpredsjednika za planiranje i provedbu strategije Infobipa, Marina Bezića.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Europska poduzetnička mreža (EEN) i ove su godine podržali LEAP Summit kao partneri konferencije.

Voditeljica Službe za razvoj i podršku poduzetništva HAMAG-BICRO-a Iva Milašinčić predstavila je digitalnu platformu India-Croatia Startup Bridge koja omogućuje snažnije povezivanje poduzetnika iz Hrvatske i Indije, proširenje njihova poslovanja i pozicioniranje na globalnom tržištu. Ujedno je predstavila Indijsko-hrvatski startup izazov, natjecanje u okviru kojeg se traže inovativna rješenja startup poduzeća za tri iskazana problema. Ukupna vrijednost nagrada koje omogućuju partneri projekta Infobip, KONČAR i HexGn iznosi 43.000 USD. Inovativna rješenja moguće je prijaviti do 31. svibnja putem poveznice.

Nikola Balić, voditelj Odjela za znanost i inovacije sa Sveučilišta u Splitu, predstavio je FINNO platformu koja nudi informacije o financijskim instrumentima i podršci za inovacije dostupnim malim i srednjim poduzećima (MSP) u jugoistočnoj Europi. Putem platforme je također moguće brzo i jednostavno organizirati online sastanak s brojnim EEN savjetnicima iz regije. Platforma je razvijenu u sklopu Europske poduzetničke mreže, s ciljem jačanja daljnjeg jačanja rasta i razvoja MSP-a u cijeloj regiji. Platforma je dostupna na https://www.finnosee.eu/.

„LEAP summit globalni je event pa tako mladima pruža priliku da se globalno poslovno povezuju. Upravo to se pokazalo kao jedna od odrednica budućnosti poslovanja, kako za poduzetnike tako i za korporacije, a to je ono što i LEAP želi donijeti te pritom inspirirati. Ovaj summit ujedno nas i uči kako riješavati probleme na poduzetnički način, ne samo kroz obrazovanje već i kroz osobni rast i razvoj, a da pritom zadržimo ono što nam je bitno“, poručila je Sara Smojver, članica organizacijskog tima Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije, koji već sedam godina uspješno organizira LEAP Summit.

Print Friendly, PDF & Email