Objavljeno 21. svibnja 2021.Ilustracija putovanja tijekom covid pandemije

Komisija izražava zadovoljstvo današnjim privremenim političkim dogovorom Europskog parlamenta i Vijeća o Uredbi o digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u. To znači da je vrlo vjerojatno da će potvrda (prethodno poznata kao digitalna zelena potvrda) biti spremna krajem lipnja kako je planirano. Današnji dogovor postignut je u rekordnom roku samo dva mjeseca nakon Komisijina prijedloga. Pregovore o potvrdi za Komisiju su vodili povjerenik Didier Reynders u bliskoj suradnji s potpredsjednicima Verom Jourovom i Margaritisom Schinasom, te povjerenici Thierry Breton, Stella Kyriakides, i Ylva Johansson.

Predsjednica Ursula von der Leyen pozdravila je taj brzi napredak izjavljujući:

Održavamo nastojanja da digitalnu potvrdu EU-a o COVID-u uvedemo prije ljeta. Europski građani raduju se da će moći ponovno putovati, a današnji dogovor znači i da će to vrlo skoro moći činiti na siguran način.

Digitalna potvrda EU-a o COVID-u besplatna je, sigurna i dostupna svima. Građanima će nuditi različite opcije, potvrdu o cijepljenju, testiranju i preboljenju, poštujući njihova temeljna prava i štiteći njihove osobne podatke.

Svi građani EU-a imaju pravo na slobodno kretanje unutar EU-a. Digitalna potvrda EU-a o COVID-u, dostupna u papirnatom ili digitalnom obliku, olakšat će putovanja Europljanima koji žele posjetiti obitelj i najmilije ili otići na zasluženi odmor.

Želimo zahvaliti Europskom parlamentu i portugalskom predsjedništvu Vijeća na predanosti, ustrajnosti i vrijednom radu koji je omogućio da se u rekordnom vremenu postigne dogovor o iznesenom prijedlogu.

No, posao još nije završen. Na razini EU-a sustav će biti spreman u sljedećih nekoliko dana. Sad je iznimno važno da sve države članice nastave s pripremom na nacionalnoj razini kako bi sustav što prije počeo funkcionirati. To je ono što građani EU-a s pravom očekuju.

Današnji dogovor dokaz je da će uz zajednički trud digitalna potvrda EU-a o COVID-u biti dostupna na vrijeme.

Digitalna potvrda EU-a o COVID-u – glavne značajke

Europski parlament i Vijeće postigli su dogovor da će digitalna potvrda EU-a o COVID-u:

  • obuhvaćati cijepljenje, testiranje i preboljenje
  • biti dostupna u digitalnom i papirnatom obliku, ovisno o izboru nositelja, i sadržavati digitalno potpisani QR kod
  • biti besplatna i lako dostupna čak i osobama koje su se cijepile prije nego što Uredba o digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u stupi na snagu
  • biti dostupna državama članicama i za nacionalne potrebe, pod uvjetom da je to predviđeno nacionalnim pravom
  • države članice neće nametati dodatna ograničenja putovanja nositeljima digitalne potvrde EU-a o COVID-u, osim ako su ona nužna i razmjerna radi zaštite javnog zdravlja
  • Komisija će mobilizirati 100 milijuna eura kako bi se testovi u državama članicama mogli povoljno nabavljati.

Sljedeći koraci

Europski parlament i Vijeće moraju postići službeni politički dogovor. Uredba će stupiti na snagu 1. srpnja uz prijelazno razdoblje od šest tjedana za izdavanje potvrda za države članice kojima je potrebno više vremena.

Komisija će istodobno nastaviti podupirati države članice kako bi dovršile pripremu nacionalnih rješenja za izdavanje i provjeru digitalne potvrde EU-a o COVID-u te pružati tehničku i financijsku podršku državama članicama pri povezivanju s pristupnikom.

Kontekst

Europska komisija je 17. ožujka 2021. iznijela prijedlog o uvođenju potvrde EU-a o COVID-u kako bi se građanima olakšalo sigurno slobodno kretanje unutar EU-a tijekom pandemije bolesti COVID-19. Parlament je na zahtjev Komisije 25. ožujka glasovao za pokretanje hitnog postupka za dva prijedloga. Vijeće je donijelo pregovaračko stajalište 14. travnja, a Parlament 29. travnja. Suzakonodavci su privremeni dogovor o tom predmetu postigli 20. svibnja.

Usporedno sa zakonodavnim postupkom postignut je i važan napredak na tehničkoj razini. Pristupnik EU-a, koji omogućuje prekograničnu provjeru potvrda, bit će spreman za upotrebu u lipnju. Posljednja dva tjedna provedena su pokusna ispitivanja sa 17 država članica i Islandom, a sljedeći će se tjedan ispitivanja provesti s još pet država članica.

Komisija stavlja na raspolaganje i referentni softver otvorenog koda za potporu državama članicama u razvoju nacionalnih rješenja za izdavanje potvrda, za skeniranje i provjeru QR kodova te za referentni novčanik za pohranu.

Predstavnici država članica u okviru mreže e-zdravstva, dobrovoljne mreže koja povezuje nacionalna tijela nadležna za e-zdravstvo, donijeli su 21. travnja smjernice o tehničkim specifikacijama. One se temelje na bliskoj suradnji Komisije i država članica: prve smjernice donesene su u siječnju i ažurirane 12. ožujka, a nacrt okvira pouzdanosti dogovoren je 12. ožujka 2021. Osim toga, u okviru mreže e-zdravstva osmišljen je zajednički predložak dizajna.

Najnovije informacije o mjerama za borbu protiv koronavirusa i ograničenjima putovanja koje su dostavile države članice dostupne su na platformi Re-open EU.

Više informacija Digitalna potvrda EU-a o COVID-u: postignut dogovor (europa.eu)

Print Friendly, PDF & Email