Objavljeno 30. studenoga 2021.The CulturEU funding guide

Komisija je danas pokrenula novi interaktivni vodič u kojem su prikazane sve mogućnosti financiranja dostupne na razini EU-a za kulturne i kreativne sektore. CulturEU je mjesto na kojem se mogu pronaći sve informacije o ukupno 75 mogućnosti financiranja iz 21 programa EU-a, od programa Kreativna Europa i Obzor Europa do strukturnih fondova i fonda InvestEU. U ovom interaktivnom alatu europski subjekti koji se bave kulturom bit će u samo nekoliko klikova usmjereni na najprikladniju financijsku potporu EU-a koja im je dostupna.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Umjetnička sloboda, kreativnost i kulturna raznolikost važna su obilježja našeg europskog načina života. Europa je velesila u području umjetnosti i kulture, i svi trebamo biti svjesni da joj je za napredak potreban kreativni i kulturni sektor koji ostvaruje svoje potencijale. Uz instrument Next Generation EU danas pokrećemo novi internetski alat kojim će se našim umjetnicima, stvarateljima i kulturnim radnicima omogućiti jednostavno snalaženje i odabir najrelevantnijih programa potpore na razini EU-a. Zajedno možemo postići održiv oporavak kreativnog i kulturnog sektora diljem Europe.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: Kulturni i kreativni sektori jedinstveni su po tome što život čine ljepšim, stvaraju veze unutar zajednica, mogu dovesti do stvaranja radnih mjesta i rasta te biti poticaj drugim područjima djelovanja. Vrijeme je da subjektima u kulturi pomognemo pri traženju sredstava za njihov rad i stvaralaštvo. U našem internetskom vodiču na jednom su mjestu prikupljene sve mogućnosti financiranja koje im EU nudi. U tom novom alatu europski subjekti koji se bave kulturom mogu u samo tri klika pronaći najprikladniju od 75 mogućnosti financijske potpore EU-a. Vjerujem da će taj vodič svim kulturnim organizacijama omogućiti jednostavniji pristup sredstvima EU-a i pomoći im na putu prema održivom oporavku.

Vodič je izrađen kako bi se partnerima svih vrsta i veličina koji rade u kulturnim i kreativnim sektorima pomoglo u snalaženju u području financiranja sredstvima EU-a, razumijevanju mogućnosti koje im stoje na raspolaganju i, u konačnici, lakšem pristupu tim sredstvima. Zainteresirani mogu automatski filtrirati relevantne mogućnosti financiranja na temelju svojih potreba, sektora i vrste organizacije koju predstavljaju. Predstavljanje tih mogućnosti dopunjeno je inspirativnim iskustvima i primjerima najbolje prakse. CulturEU će se redovito ažurirati najnovijim informacijama o predstojećim pozivima na podnošenje prijedloga te će početkom 2022. biti dostupan na svim jezicima EU-a.

Kulturni i kreativni sektori teško su pogođeni ograničenjima koja su uvedena tijekom pandemije bolesti COVID-19. Od početka pandemije Komisija je poduzela brojne mjere za ublažavanje posljedica krize izazvane pandemijom u kulturnim i kreativnim sektorima, kojima se dopunjuju i podupiru mjere država članica. Tu su među ostalim financijska potpora, suradnja na razini EU-a (uz poštovanje nacionalnih nadležnosti) te ulaganja.

Dosad poduzete mjere na razini EU-a za potporu kreativnim i kulturnim sektorima uključuju:

  • povećanje iznosa financijske potpore kulturnim, kreativnim i uključivim projektima s gotovo 2,5 milijardi eura iz programa Kreativna Europa i oko 2 milijarde eura iz programa Obzor Europa za razdoblje od 2021. do 2027.;
  • izdvajanje sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost.
  • odobravanje nacionalne potpore na temelju privremenog okvira za mjere državne potpore u ukupnom iznosu većem od 420 milijuna eura;
  • objavljivanje smjernica EU-a o sigurnom ponovnom otvaranju i oporavku sektora;
  • pokretanje posebne platforme Creatives Unite za umjetnike, izvođače i druge djelatnike u kulturnim i kreativnim sektorima radi razmjene informacija, inicijativa i ideja. Ta platforma trenutačno ima više od 43 000 korisnika.

Komisija nastavlja koordinirati i olakšavati razmjenu mišljenja i iskustava na razini EU-a o trenutačnim preprekama s kojima se sektor suočava i o mogućnostima koje se pružaju.

Dodatne informacije možete pročitati ovdje.

Print Friendly, PDF & Email